cucka 2007.10.14. 21:09

Bevásárlás...

Tudtam, hogy ez lesz a  hétvégi programunk a pici-laza takarítás mellett! :) Viszont óriási ütemben haladunk előre: rengeteg Hunc számára fontos dolgot sikerült ma beszereznünk és nem utolsó sorban a saját kórházi kismamacsomagom (olyan helyre kis hálóingeim vannak, hogy a legszexisebben is saját nagyanyámnak érzem magam! :))) ) is összeállt! :)  Volt egy olyan szoptatóspizsi-szerű, amin hatalmasat nevettem: a fölső részen volt egy kis kabátka, amit ha felemeltem kibukkant egy cseles kis vágás a  mellrészen, gondolom azon kell szoptatni...na, ezt a  variánst kihagytam inkább...pedig HuncApunak nagyon bejött! ;))) És még kaptam egy kedves és hasznos ajándékot HuncAputól: amióta ekkora görögdinnyévé fejlődött a  pocakom (tényleg, éppen ma jutott eszembe, hogy már nem is emlékszem, milyen volt pocak nélkül?! :S már nem is emlékszem milyen volt, amikor nem esett be a  kenyérmorzsa a melleim közzé és nem ettem le minden pólómat a  hasamnál?! normális ez?!) sokszor fáj a  hátam, a derekam és a gerincem. Na, ma kaptam egy haspántot, ami nem mondom, hogy teljesen megszüntette a  fájdalmakat, de könnyít a tartásomon. Azóta ebben feszítek itthon és a torna is könnyebben megy benne! :) Valamint másod-rendbeli szoptatósmelltartóm is meglett...tényleg saját nagyanyámnak érzem magam bennük, de próbáltam kihozni belőlük a maximumot! :)))
Miután napok óta gyűjtöm az infókat a  neten és közvéleménykutatok frissen szült barátosnéim között, lassan összeállt a  kép, hogy hol és mit érdemes megvásárolni. Így most már Huncnak megvan a  hazaérkező szerkója is (igaz se babakocsija, se biztonsági kocsiülése, se mózeskosara még nincs! ;) ), és az itthoni kezdőcsomagja is. (pelusok, popsitörlők, cumik, anyatejtároló zacskók, a szoptatáshoz tartozó ketyerék: tejgyűjtő kagyló, bimbóvédő, bimbókiemelő; tejserkentő teák, orrszívó-porszívó, fürdetőszer...stb) . Ha pedig valami kimaradt volna ezek után is a  vásárlásból, azt már tényleg TáltosApu fogja beszerezni! :)
Amúgy tombolnak a kismamis-bőgő hormonjaim...Tetőfokára hágott a terhességem, vannak még normális pillanataim (ilyenkor azért sírok, hogy milyen elviselhetetlen is vagyok! ), de én is érzem, hogy egyre kevesebb jut belőle! :S Gyakorlatilag bármikor, bármitől, bármiért el tudom bőgni magam...sokszor még magyarázatot sem tudok adni, hogy miért is?! TáltosApu egyelőre még jól viseli, jelenleg eléggé kipihent és türelmes...kérdés meddig? Pedig előtte nem is engedem el magam...Rájöttem, menzeszek előtt sem voltam egyszerű eset a  lobbanékonyságommal, de most még azt az állapotomat is überelni tudom, amikor pl. reggel bemegyek arcot mosni és meglátva magam a  tükörbe hatalmas krokodilkönnyekbe török ki és nem találok a  miértjére magyarázatot?! Asszem a pörölő-hormonjaim átalakultak egyfajta bőgő-hormonokká...nemtom melyik volt a  jobb! :)))

cucka 2007.10.12. 09:21

A döntés

Nálunk is megszületett a  döntés őssejt levétel ügyben, miután hetek óta alaposan körüljártam/körüljártuk a  témát... mi levetetjük, igaz, nem a Fruzsi által ajánlott céggel, hanem egy másikkal. Többféle szempontot vettünk figyelembe (szállítást, tárolás helyét, jogviszonyokat, vizsgálatok elvégzésének lehetőségét és nem utolsó sorban az anyagi oldalát is) és arra jutottunk, hogy A Krio Sejtbank által ajánlott lehetőségekkel élünk. (részben, mert sikerült egy eléggé előnyös kedvezményhez jutnunk, részint mégiscsak Magyarországon tárolják az Országos Vérellátóban a mintákat, márcsak a  könnyebb elérhetőség miatt is, meg a  későbbi esetlegesen felmerülő külföldi tulajdonban lévő cégek jogviszony-vitái miatt is). Korábbi laboros múltamra való tekintettel sikerült a  vizsgálatokat elvégeztetnem TB-re, ami nem kis teljesítmény a  mai egészségügyi helyzetben...:S Két rendbeli vizsgálatsorra van szükség, a  32. héttől végezhető el az RPR (Wassermann, VDRL, magyarul szifilisz vagy vérbaj szűrés), HIV teszt, Hepatitis B, Hepatitis C és a Cytomegalovírus IgG és IgM (azért van szükség mindkét immunglobulinra, hogy el lehessen különíteni egy friss/éppen zajló  fertőzést, vagy pedig egy régebben átesett fertőzést egymástól), aztán szülést követően 3-4 hónappal újra meg kell ismételni ezt a  sort (kizárva az úgynevezett immunológiai "ablak periódus"-t, azt a 3-8 hetet, amikor a vírus inkubálódik a szervezetben, potenciálisan virushordozó az egyén, de  még vérvizsgálattal nem mutatható ki a  szervezetéből, nem termelődik elég mérhető antitest titer). Ma reggel voltunk vérvételen és akkor már össze is vontuk a 34. héten lett volna aktuális  vérkép, éhgyomri vércukor, májfunkciók,  vasháztartás, vércsoport+ellenanyag szűréssel. És mindezt kiegészítve, egyúttal levették a  vérem az úgynevezett TORCH vizsgálati sorra is (ez egy mozaikszó, mely magába foglalja a: TOxoplasma, Rubeola IgG és IgM, Cytomegalovírus IgG és IgM,  és Herpes simplex vizsgálatokat). Mondjuk ezt a  vizsgálati sort a terhesség első trimeszterében ajánlatos elvégezni, mert igazából akkor van értelme, mert ezek a korai szakaszban okozhatnak vetélést vagy magzati károsodást. Szóval, alapos csapolást végeztek rajtam, mindösszesen 7 cső vértől szabdították meg testemet! :))) De mellette szóljon, hogy az a hölgy volt ott, aki eddig is abszolút profi módon szúrt meg, fájdalom-mentesen és nyomnélkül! :) És ha minden igaz, szülésig már ez volt az utolsó vérvételem! :)))
Babakocsi-ügyben is döntés született. :))) (úgy látszik a  tegnapi este a  nagy döntéshozások estéje volt ;) ) Találtam a  neten egy olyan típust, ami látszólagosan kielégíti minden igényemet, csak színben nem született egyöntetű határozat, mert 4 színben kapható (piros, kék, narancs és almazöld kombinálva feketével, az én szívem a  narancs felé húz, de meg kell néznem "élőben" is :) ). Hétvégére összeírtam a  még beszerzendő dolgok listáját, úgyhogy holnap és holnap után nagy beszerző körútra indulunk szegény-áldozat HuncApuval! :)))

cucka 2007.10.11. 17:37

És lám! :)))

Hát, íme! Sikerült beszereznünk a legújabb típusú kismamakönyvet (az előzőm még kék színű volt és egy kópébb-idősebb  kiskölyök mosolygott rám róla, ő pedig egy alig-született kisbaba) Nagyon kellemes meglepetést okozott a mostani látogatásom a  védőnőmmel. Meglepett a  pozitív hozzáállása és a  segítőkészsége. Nagyon sok minden szóba került köztünk, mondhatom igazán jót beszélgettünk! :) Közösen kiválasztottuk a  megfelelő gyerekorvosunkat is, valamint számtalan gyakorlati tanáccsal is ellátott. Megvizsgálta Hunc szívhangját is, jelen pillanatban azért tehermentes és nem feszül a  hasfalam, mert Hunc éppen keresztben fekszik a  pocakomban, azaz a hasam jobb oldalán, olyan derékmagasságban találta meg a  kicsi szívhangját. És láss csodát, most Huncúr is jól tűrte az attrocitást, igaz ma egész nap erről beszélgettem vele, hogy megyünk védőnénihez! :)  Megmérte a testsúlyomat is ...ööö... kereken 70 kiló, ami azt jelenti, hogy ezidáig ippen 10 kilót sikerült magamra kapnom...a védőnőm szerint ez teljesen normális súlynövekedésnek felel meg, de ne engedjem el magam mostantól se. És végre ő is normálisan mérte a  vérnyomásomat (beszerzett egy hagyományos pumpásat, mert a csuklós össze-vissza mért, mint azt már korábban szóvá tettem én is ;) ) és most 100/55-öt mért, ami a  saját magam viszonyításában teljesen jónak felel meg!
Nagyon készséges volt homeopátiás bogyók tekintetében is, és a védőnői szolgálat által összeállított "beszerzési" listát is átnéztük. Legközelebb 1 hónap múlva kell visszamennem hozzá, aztán rákövetkező héten ő jön fel hozzánk látogatóba. Szóval így! :)

cucka 2007.10.11. 10:47

Séta

Tegnap délután hatalmasat sétáltam egyik kedvenc barátnőmmel a Margitszigeten, aki alig egy hónapja szült. Csodaszép időnk volt, Ádám baba végig aludt, csak néha pillogtatta meg szempilláit...Hiába no, etetés után volt. :) Csomó jó és kézenfekvő dologról beszélgettünk Szilvivel, számos gyakorlati tanáccsal is ellátott, nagyon sok fölösleges dolog megvásárlásának kiküszöbölésére is felhívta a  figyelmemet, de ennek egy részére már túl későn! :))) 
Szilvi alapján, meg a  magam ösztöneire hagyatkozva tegnap este és ma reggel sikerült összeállítanom a végleges kórházi listámat és a kimaradt és megvásárolandó babadolgok listáját. (bár ahogy magamat ismerem ez még változhat! ;) ).
Valamint összeállítottam elvárásaimat egy babakocsival szemben, merthogy mi még ezt nem vettük meg...naszóval, pontokba szedve:
1. nagyon fontos szempont a  súlya, mi a  harmadik emeleten lakunk és az esetek nagy többségében a kocsi föl-le bumliztatását magamnak kell megoldanom, ezért a  3 kerekű csodajárgány álma elúszott (sokkal nehezebbek, mint az átlagos bolygókerekűek) :(
2. legyenek nagy kerekei (bolygókerekek, mint a  Tescos bevásárlókocsikon :) ), melyeknél az elsők fixálhatóak legyenek (egyaránt használható kishelyen és terepen is), a  hátsó kerekei meg fékezhetőek legyenek.
3. két irányból tolható legyen
4. 3 funkciós legyen
5. mivel Hunc téli baba lesz, legyen lábzsákja és vastagabb huzatú legyen a  mózes kosaras része
6. vízhatlan napfénytetős legyen, esővédő (esetleg hóvédő?! :) ) huzatos
7. 5 pontos biztonsági öves
8. könnyen (lehetőleg egy kézzel) csukható legyen
9. mindenképpen erős bevásárlókosár legyen az alján
10. legyen lábtartója
...és ne kerüljön 150 ezer Ft-ba alsó hangon...:S
Most itt tartok...ha valakinek van valamilyen gyakorlati ötlete/tapasztalata, szívesen veszem és megköszönöm, hogy mire lenne érdemes még odafigyelni vásárlás során. :)

4 komment

Címkék: babakocsi

cucka 2007.10.10. 09:00

32.hetünk

Huncom ezen a héten már elérheti a 1,6-1,8 kilogrammot, hossza pedig 42-45 cm is lehet. (akkora lehet, mint egy nagyobb és szélesebb formájú vekni kenyér? :))) ) Napról napra kisbabásabbá alakul, lassan eltűnedeznek a  ráncai. Teljesen kifejlődik a haja, szemöldöke, szempillája, valamint kezén és lábán a  körmök egyaránt. Rohamos növekedése ezidáig tartott, mostantól fokozatosan csökken...különben óriásbébim születne! :))) Újabb mozgásokkal gazdagodott ehétre a  kelléktára: már oldalra is tudja fordítani a fejét!
Jelen pillanatban olyan 1,5 liter mennyiségű magzatvíz lehet a  pocakomban és ez elegendő arra, hogy Hunc könnyedén tudjon még testhelyzetet változtatni (mondjuk, jobban örülnék, ha végre elfoglalná koponyavégű fekvését, de úgy érzem a makacs kisfelség még várat erre, ugyanúgy kitapinthatóan ülőpoziban van! :) ). Az elkövetkező -jobb esetben 8 hétben- a baba további gyarapodásával egyenes arányban csökkeni fog a  magzatvíz menniysége is. Érdemes magzatmozgásokat számolni ettől a  héttől kezdve. Szakemberek többféleképpen ajánlják a számolásokat: lehet naponta egyszer, főként étkezés után figyelni, hogy kb.10 magzatmozgást (rúgdosást, boxolást, ütögetést, kikopogtatást, popókinyomkodást is beleszámolva!) mennyi idő alatt tesz meg és ezt feljegyezni, vagy pedig lehet úgyis számolni, hogy napi 2 órát rászánva (reggel egyet és este egyet, vagy amikor aktívabbnak érezzük) , feljegyezzük, hogy 1 óra alatt mennyi mozgást érzékeltünk. Általában 10 és 50 között tekinthető normálisnak. Ha viszont csökkeni érezzük a mozgásokat vagy teljesen megszűnnek, azonnal értesíteni kell a nőgyógyászunkat.
A kisfiúk heréi ezen a  héten szállnak le a  lágyékukból a  herezacskóba. Már határozottan érzékelik a világosság és a  sötétség közti különbséget, sőt EEG-vel (elektro-enkefalográf) már kimutathatóak az álom és az ébrenlét ciklusai. Szakembereink továbbá azt állítják kisbabáink a nap 90-95 %-ban alszanak...na, hát Hunc vagy nem olvasta ezt a  statisztikát vagy nem hajlandó tudomásul venni, pedig említettem neki is! :))) Bár, érezhetően kevesebbet aktív, mint eddig, de tuti nem csak 5-10 %-ban! :))) Viszont néha annyira "elengedi" magát álmában (és ugye Hunc még mindig ül a  pocimban) és ilyenkor nagyon erősen nekifeszíti a hátát a  hasfalamnak...ezt azért rendesen megérzem! Viszont, eddig még semmimet sem "rúgta" meg, nem voltak fájdalmas máj-, vese-ellenes támadásai, maximum 1-2-szer fordult elő, hogy a hólyagomra taposott/ült/támaszkodott és olyankor jött a kis-baleset! ;)

cucka 2007.10.09. 17:19

Folyományok :)

Újabb doboz legalján sikerült fölfedeznem szépen feliratozva és dossziézva (ahogy egy rendes kismamához illik! ;) ) az eddigi kismamás leleteimet meg a tavalyi adóbevallásomat! :)))) Juppijé!!! Mondjuk, kiskönyv nyema, de erőt vettem magamon és felhívtam a védőnőmet, aki nagyon örült a  telefonhívásomnak és sok szeretettel vár csütörtökön fél 3-ra, amikor is új kismamakönyvet fogok kapni! És nem neheztelt, sőt viccelődött, hogy szerencsére még időben észrevettem a  kismamakönyv hiányát! :)
Aztán sikerült időpontot egyeztetnem a majdani szülésznőmmel, Krisztinával is, aki ugyan most 2 hét szabin lesz, de  ha azalatt bármi gondom lenne, bátran hívhatom őt! Aztán november elején személyesen is találkozunk és akkor végigvisz a szülőszobán és megbeszélhetjük a felmerülő kérdéseimet is. Azt nem tudom, hogy említettem-e már, hogy én Székesfehérváron szeretnék- és remélem ott is fogok!-  szülni. Hogy miért éppen ott? Mert "odaköt" a Szent György Kórházhoz a  Fruzsi, ugyanis a teherbeesésem környékén leköltöztek Pestről vidékre és Székesfehérváron kezdett el dolgozni. Számomra egyértelmű volt, hogy nála/vele szeretnék szülni és így nem volt kérdés, hogy követjük őt. Sokan attól félnek, nem fogok leérni Fehérvárra...hát nem tudom, azt gondolom, az első baba nem fog "kipattanni" játszi könnyedséggel belőlem, ha pedig mégis úgy alakulna, annak csak örülni fogok! :) A családi örökséget követve pedig igazán nincs okom félni: anyu 27 órát vajúdott velem, és a  nagymamám is több mint 20 órát anyuval meg az öccsével is. Teszteltük párszor az út/időt és rájöttünk egy órán belül (durván 40 perc autópályán)  lent vagyunk a kórházban, leszámítva, ha iszonyat dugó van Pöstön, de akkor A pontból B pontba sem jutnánk el gyorsabban városon belül sem. Ha pedig végképp minden kötél szakad, marad a  mentő kihívása és az Uzsoki Kórház, mert a laborvizsgálataimat is ott végeztettem (ez volt Fruzsi előző munkahelye) és velük is meg van beszélve. Szóval ettől sem félek!
És csütörtökön lesz új kismama könyvem! Hurrá!!! :)))))))

Megvan a fürdetője Huncnak...hát eléggé futurisztikus...mi elsőként egy kiskádra gondoltunk, amit be tudunk tenni a  fürdőkádba is akár. Na, hát ez tényleg 3 emeletes, meg leengedhető kádas és van egy pelenkázó is a  tetején...mondjuk az alatta lévő 2 polc rendeltetését sem igazán értem -valószínűleg abban lesznek majd Hunc tisztálkodási kegytárgyai :)-  (meg azt se, hogy helyileg hova tesszük, mert a  fürdőszobánkba tuti nem fér be!). De előnye is van: nem kell a  kádba behajolni, mellmagasságban lesz a kiskád. Ilyen, mint a  képen, csak még nem szereltük össze és sárga színű.



  After post:

Összeszereltük, így néz ki..najó, csak majdnem olyan! :)))













cucka 2007.10.09. 09:00

Színház

Amiről nem meséltem a nagy összevisszaságban, hogy újra hódolhatunk szenvedélyünknek (vagy inkább szenvedélyemnek? ;) ): megkezdődött az új színházi évad! Múlthét csütörtökön jártunk is a Radnóti Színházban, A kripli című darabot néztük meg, Gothár Péter rendezésében. A színészek csodálatos alakítást nyújtottak, a darab is elfogadható volt, a színház légkondicionálása viszont csapnivaló és ez elég sokat rontott az élvezhetőségen. A  második felvonás alatt úgy viselkedtem, mint egy moziban: bevittem magammal egy üveg ásványvizet, annyira nem volt bent levegő. Volt még egy kismami sorstársam, ő a  második felvonás alatt diszkréten távozott, miután hosszú perceken át legyezgette magát a  műsorújsággal.  (ezt onnan tudom, mert 3 székkel arébb ült, mint mi! ;) )
Bevállalós vagyok, november 6.-ára is vettünk jegyet az Örkény Színházban, az "Azt meséld el, Pista!" című darabra, erről a múlt évadban sajnos lemaradtunk és így igyekszem bepótolni, mert aztán Hunc érkezésével, nem tudom meddig nem fogunk eljutni színházba (sem). :))) Későbbi időpontra viszont már nem merek tervezni! :)))
Elemet kellene cserélnünk a mérlegünkbe, de még nem vettem újat, így most azt sem tudom pontosan hány kiló is vagyok?! ...azzal nyugtatom magam, hogy csak nem lehetek olyan sok! ;)
Nagyon jó lenne, ha valamilyen csoda folytán mégiscsak előkerülne a  kismamakönyvem, mert:
1. így is leányanyának és elhanyagolt kismamának nézett a hatalmas tapasztalatokkal rendelkező 20 év körüli madonna arcú Dokk Klubos buliba illő védőnőm...nem szeretnék ezek után újabb kiskönyv után puncsolni nála :(
2. utánanéztem, miként szerezhetek másolatot a  kiskönyvről:
•fel kell keresnem a védőnőmet, ahol töredelmesen bevallanom hanyagságomat és érdektelenségemet a születendő első kisbabám irányába és kérnem kell egy újabb kiskönyvet
•a vizsgálatokat végző intézménytől minden leletemről másolatot kell kérnem (szerencsére egy részük megvan!), ezeket újból bevezettetnem rosszalló-pillantású védőnőmmel
•Fruzsit is megkérem újra írja be a vizsgálataim  eredményeit az új kiskönyvembe
•fogdoki újbóli felkeresése és pecsétjének elkunyerálása, mely igazolja, hogy rendszeresen járok hozzá
•háziorvos újbóli felkeresése, melyben igazolja, hogy nem látja akadályát a  terhességemnek  így a 32. héten (höhö!)
•az új kismamakönyv széfbe zárása és csak szülés esetén felbontandó! felírattal ellátása (ez már Fruzsi ötlete volt! ) :)))
...az a  baj, hogy lényegesen csökken a kupi-mennyiség a  lakásban és egyre kevesebb reális esélyt látok a  kiskönyv előkerülésére... asszem, lesz egy köröm... amúgy a  kismamakönyvem a tavalyi adóbevallásommal együtt lépett le... szerintem egymásba szerettek és megszöktek! :)))

cucka 2007.10.08. 14:52

Bababútorok



Na, most már itt tartunk! Ma egész délelőtt HuncApu fúrt-faragott, (kicsit káromkodott ;), és az összes bútort azzal szereltette volna össze, aki kitalálta, hogy lapraszerelten árusítsák őket és most már tutibiztos, hogy nem lesz Legoja a  gyerekünknek, mert ő aztán sose többet nem legózik, ha végre vége lesz ennek a  felújításnak! :DDD ) , de  meglett az eredménye! Ide várjuk a Kisherceget! A pelenkázó fölé még polcot fogunk felfúrni, jobb oldalra meg egy kislámpát, de  a tegnapi állapothoz viszonyítva (amikor itt még méteres oszlopokban álltak a  könyvek!), egész babaszobás hálószobánk lett! :)))
És nem hiszitek, mekkora megnyugvást okoz mindez nekem... HuncApu egész nap azon vigyorgott, hogy hányszor mostam le és sikáltam át a kiságyat meg a  pelenkázót! :))) Végigpróbáltam többrendbeli babágyneműt is...:))) Jajj, olyan bizsergető érzés, ahogy közeledünk a  cél felé! :) Olyan erőt ad, hogy gyakorlatilag reggel óta talpon vagyok TáltosApu mellett és serénykedem! Már látom, hogy nagyon szépen alakulunk és mire Hunc megérkezik, minden a helyére kerül! És Hunc is jófejkedik: egész nap hagyott jönni-menni, igaz lekenyereztem egy kis baby Mozart-tal és többször lejátszottam neki az ágya fölötti forgó zenéjét. :)
Este érkezik Hunc fürdetőkádja meg az utazóágya. Egy nagyon kedves ismerősünk hívott fel tegnap és ajánlotta fel, mondván ugyan 4 éve volt véve, de  reméli, azért elfogadjuk, mert ő már biztos , hogy nem fog több babát szülni. Természetesen nagyon köszöntük (ezúton is köszi Zselyke!) és elfogadtuk! Még nem igazán tudom elképzelni milyen, mert valami több emeletes (?!) fürdetőkádat emlegetett Zselyke, de  majd holnap arról is készül fotó! :)
süti beállítások módosítása