Kedd este végül sikerült teljes stábbal (egy élmény volt egy felpörgött, álmos Huncossal 8 magasságában abszolválni a látogatást, párna nem maradt székeken, sőt ultrahangos zselé sem szárazon, papírok szanaszét dobálva tették otthonossá csatatérré a vajúdót és még egy Mekis kajás-zacsit is majdnem sikerült zsákmányolnia),  becsúsznunk a szülőszobára és végre személyesen is találkozni a majdani szülésznőnkkel. A szülésznéni személye engem meggyőzőtt, tapasztalt rutinróka, aki minden eshetőségre felkészülve érezhetően mellettünk áll.

A vele folytatott beszélgetés sajnos már nem volt ennyire édeni. Ráébresztett pár olyan tényre, amikkel én ugyan tisztában voltam, ám igyekeztem mégis nemgondolva rájuk, szőnyeg alá söpörni őket. Átbeszéltük az előző nemszülésemet (a császárt), bár mostanában, már kezdtem elfogadni, hogy én is szültem, csak kicsit másképp. Arra is figyelmeztetett, hogy bár ott aktívkodik mellettem ez a majdnemkétéves, én papírforma szerint mégis elsőszülő nőnek felelek, meg hiszen még nem tudhatom mi vár rám, milyen nemismert érzések, érzetek és fájdalmak keríthetnek a hatalmukat, és azzal sem vagyok tisztában, ezeket miként tudom megélni, átélni, kezelni. Éppen ezért választhatom a könnyebbik utat, azaz kérhetem a programozott császár lehetőségét. (bár ezzel nem voltam tisztában, de minden első császáros automatikusan élhet ezzel az alternatívával!).
Ellenben, ha mégis a természetes szülés menetét választom, tisztában kell lennem annak is az árnyas oldalával: menet közben semmiylen fájdalomcsillapítást nem vehetek igénybe (még edát sem!), mert ez elnyomhatja a hegszétválás okozta jellegzetes tüneteggyütteseket, valamint gyorsítót sem kérhetek (oxitocint), mert az intenzív és erős méhösszehúzódások szintén okozhatnak hegszétválást. Ugyanezen okokra hivatkozva, pöppet felejtős a vízben, bordásfalon, gumilabdán, folyosón sétálgatós és a különböző alternatív módon történő vajúdás is, javarészt illene monitorra kapcsolva lennem... És amit még számításba kell venni az az, ha a vajúdás elhúzódik, a szülés nem halad a relatív normális ütemében, még így is benne van a pakliban a császározás eshetősége, mint végső megoldás.

Kedd óta kavarognak ezek a dolgok bennem, helyet keresve próbálnak leülepedni... és sajna, teljesen más irányból is szakadozik a napfényes egünk... gyűlölöm, hogy ennyire kiszolgáltatottan a bürökrácia martalékai vagyunk, hogy amiről már azt hittük simaügy, kiderül, hogy göröngyösebb a pokolravezetőnél (dehát mi ment nekünk bármikor is simán? nem is értem, mért lepődöm már meg ezen...)... vízválasztó időszak ez, türelemre és nagyon sok erőre van szükségem, hogy mindent a maga érdemi szintjén tudjak kezelni, hogy a helyére tudjam tenni a dolgokat...  vízválasztó ez kapcsolatok terén is, átértékelődnek a dolgok, és egyik polcról a másikra helyeződnek... őszi nagytakarítás van... hogy a jövő év tiszta lappal indulhasson...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr631436553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popianyus 2009.10.09. 10:24:41

Ó, hát...
1. EDA - nekem sem volt, nem hiányzott.
2. Oxitocin - ez adagolásfüggő is...nem nagyon értem miért van kizárva...óvatosan, szakértelemmel adagolva miért ne kaphatnál?
3. rajtam is végig volt kütyü (ctg), a kitolásnál zavart csak egy kicsit, bár akkor már mindegy volt szinte...:-)
4. kád, labda - anélkül is lehet szép szülésélménye az embernek. Én ugyan szerettem a labdát. Esse értem miért kizárt...
5. mitakartammmég?? No szóval nálam sem volt EDA, kád, illatgyertya, sétuka, mégis csodaszép szülésem volt és csak remélem csendben, hogy ketteskével is így lesz.

Fel a fejjel, lehet, most csak göröngyösnek tűnik, aztán meg ha ott lesztek a szülőszobán, lehet, minden megy majd mint a karikacsapás. ;-) Legyen úgy!

Eriberi33 2009.10.09. 11:11:04

Ölellek Drága, tudod... ;)

Csillagbaba1 2009.10.09. 11:32:45

Csak Erit tudom ismételni! A mai ölelésem itt van! Hoztam! Csak a TIÉD!!!!! Puszi

kata790313 2009.10.09. 12:46:42

A nővérem császáros volt, mégis még két babának adott életet természetes úton. No para!!!

Csilli81 · http://malibaby.freeblog.hu 2009.10.09. 12:52:51

Én is EDA nélkül szültem, kaphattam volna, de nem kértem. Nem szépítem, nekem kemény volt, és egyben szép is:) Viszont azonnal el is felejtettem az összes fájdalmat, amit rámrakták a makifejűt:) Oxitocin volt, s ettől még csillagokat is láttam:)) Labda kád, szintén, mégis mikor jöttek a durvább fájások, eszembe sem jutott (és nem is tudtam volna) a szülőágyról elmozdulni, nekem fekve volt a "jó":) Csak a szülőszéket vettem igénybe a kitolás előtt:) Nem értem én hogy miért nem lehet így császár után szinte semmit sem, de ahogy popianyus is csak bíztatni tudott, én is ezt tenném,az élet majd szépen elrendez mindent, úgy ahogy az mindkettőtöknek a legjobb lesz:)))

Ingrid 2009.10.09. 13:21:35

Szeretem a rutinos, mindenre felkészítő stílusát! Bízz benne és vágj bele nyugodtan!
Nekem sem adtak sem EDÁ-t sem oxit, pedig úgy fájt és annyira szenvedtem, hogy az már embertelennek hatott. Akkor és ott. Azóta persze szebb.
Engem is felkészített a gátvédelemmel kapcsolatban. Olyan hanglejtésben, hangnemben adta elő, mintha le akarna beszélni, pontosan azért, hogy tudjam, érezzem a súlyát annak, ami várni fog rám.
Vele mégis SIKERÜLT minden! Nem bántam meg és minden tekintetben rábíztam magam.
Az alternatív szobák pedig... (kádas, bordás fal, stb), mind-mind foglaltak voltak, örültem, hogy nem a folyosón vajúdok a többi frontos kismamával...
Én belevágnék így is! Jusson eszedbe az, hogy G. inkább híve a természetes dolgoknak, mint a programozottaknak.. egyszer az élet beleszólt abba, amit ő nem akart....

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.10.09. 13:52:59

Amit mondott, azt el kellett mondania, hogy tudd, hogy mi merre... de nem Te leszel az első, aki császár után természetes úton fog szülni, tehát no para!!!! Ha Minkakirálylány természetesen akar világra jönni, úgy is fog, ha nem akkor pedig bármit tehetsz úgyis az orvosok fognak a fejed felett dönteni. Nem lesz semmi baj!!!! Csak be kell kalkulálni, hogy minden terv ellenére, még mindig lehet belőle császár.

Kinga85 2009.10.09. 14:28:00

Szerintem érdemes megpróbálni, mert ha minden flottul megy (erős fájások, "gyors" tágulás, te is bírod...stb) akkor nagyon szép élmény lehet, és végre nem lenne kétséged afelől, hogy szültél-e (megjegyzem, nekem nincs kétségem, akinek gyereke van az szült!!!!) Viszont azt bele kell kalkulálni, hogy bármikor mondhatják, hogy mégis császár kell, és ezt ne éld meg esetleg úgy, hogy nem sikerült... (tesómnak pl a 2. is császár lett, sürgősségi, hegszétválás miatt, és láttam, hogy nagyon nehezen dolgozta föl :(()

Sütanap 2009.10.09. 17:30:59

Kedves Cucka!
Még sose kommenteltem, de már jó régóta olvaslak, Zsótól "ismerhetsz", meg még innen-onnan... :) Naagyon tetszik a blogod! :))) Mindig elgondolkodtatnak azok a bejegyzések, mikor arról írtok, hogy a császár nem szülés... Hiszen nem attól lesz valaki Anyuka, hogy szült (bárhogy), vagy pocakos volt (mondjuk nem hátrány... :D), hanem az azt követő időszaktól, gondoskodástól, szeretettől... Én nem voltam pocakos, még császárom se volt, de mégis anyuka vagyok, és ez a lényeg, mikor ott van az a kis törpe, aki a tiéd, a karodba veszed, szereted, akkor válsz igazán Anyává. (De ezt úgyis tudod...) Csodálatos lehet átélni, ahogy benned növekszik valaki, aztán életet adsz neki, de az igazi csoda ezután jön. (Ezt is tudod...) :))) Bárhogy alakuljon, szép szülésélményt kívánok, de nehogy kevesebbnek...stb érezd magad, ha nem a tervek szerint mennek a dolgok. Minkaleányka a lényeg, Ő pedig ott lesz Veled! :)))
Barbus

maze 2009.10.09. 17:32:29

Érdekes, nekem azt mondta az orvosom, hogy egyedi elbírálás alapján mehet oxi és eda is.

Ő egyébként nagyon természetes párti, mégis zokszó nélkül kiszedte a 2. babát a hasfalamon át, mikor arra volt szükség.

kicsit sajnálom, hogy így már _soha_ nem mehetek neki a természetes szülésnek, mert örömmel megtapasztalnám a születés utáni hirtelen örömhormon-túlkínálatot.

de a lényeg az egészséges gyerek, nem?
:)

cucka 2009.10.09. 19:15:06

Köszi a véleményeiteket! Számomra hasznosak voltak és igazán sokat segítettek, hiszen több oldalról is megközelítettétek a kérdést. :)
Ismét önmagammal kellett megharcolnom, és elfogadnom azt a szőnyegalásöpört problémát, hogy a mostani szülésem is lehet császáros, és így talán most tudatosabban (felkészültebben?) megyek neki a dolognak. A szülésznő higgadt nyugalma is nagyon nagy biztonságérzetet ad. :)
Ami biztos: nekivágunk a természetes menetnek, aztán a végkifejlet úgyis az Égi kártyamester kezében van. ;)

cucka 2009.10.09. 19:24:38

@Sütanap: Kedves Barbi, köszönöm a hozzászólásod, persze, hogy tudom, ki vagy, és ezennel megragadnám az alkalmat is, hogy egy kulcsot kérhessek én is a Ti zárt ajtótokhoz, szívesen olvasnám mindennapjaitokat! :)
(és tudom, hogy igazad van és köszönöm! :) )

Kendemami 2009.10.09. 21:02:49

Cuckám, úgy vélem itt az ideje, hogy email-t váltsunk! Talán még emlékszel, én szültem császár után, nagyon szívesen mesélnék és ha kérdésed van válaszolnék is.

tsetten 2009.10.09. 21:09:33

Jaj ne mán Cucz. Ez nyafi. A lényeg a puja bent, hogy rendben kijöjjön. Meg hogy legyen neki anyukája, és ne vérezzen el a szülőasztalon, mert megreped a méhe vagy ilyesmi. Szóval szép, meg romantikus a hüvelyi szülés (tényleg) de ha azt vesszük, hogy egy pár perces folyamaton vekengünk (ha a konkrét kitolást, vagy a császárt mérjük időben) és utána ott van uszkve 18 évünk a gyerekkel együtt, és remélhetőleg mégy vagy ötven tőle kicsit távolabb, akkor ebben az időperspektívában olyan 8, hogy hogy jött ki. A lényeg, hogy legyen kint:)

cucka 2009.10.09. 21:36:44

@tsetten: jóvanna, valóban nyafi. De az ember lánya, főként, ha a karakánabbik fajtábúl gyúrták össze, szereti önmaga meghozni a döntéseit... persze, nem mindenáron... de azért jó lenne. :)
@Kendemami: keresni foglak. :)

huncut_kata 2009.10.09. 22:32:19

Na én pont amiatt nem bántam, hogy anno a szemész "kiírt" engem császárra, mert úgy gondolom/tam, hogy pont a természetes szülés közben van az, hogy az ember nem tudja, nem engedik neki, hogy döntéseket hozzon. Meg nem is biztos, hogy tud akkor, sűrű fájások közepette, plusz olyan folyamatok vannak, amikre már neki nincs nagyon befolyása. Én főleg ezektől "partáztam" (meg nekem valahogy brrr az a momentum, hogy már a babó feje kint van és simogassa meg anyuka - nekem ez tök félelmetes vagy nem tudom, lehet mély nyomokat hagyott bennem kiskoromban, amikor egy könyvben láttam egy ilyen fényképet. Mondjuk nekem vannak irreális félelmeim, például a festett arcú - tigris, pókember, pillangó, stb - gyerekektől is félek, enyém gyereknek biztos, hogy soha nem lesz olyan.)

gneke 2009.10.09. 23:03:26

Szia Cucka!

Először is egy virtuális ölelést küldök(((ölelés))).
Bevallom, mikor elolvastam, az volt az első gondolatom, hogy váltanék, szülésznőt. Nem mintha olyan vitéz lennék a szülőszobán, de könnyű másnak tanácsot adni. Persze nem én beszéltem vele, de amit leírtál, az alapján nagyon műtétpártinak gondolnám, de lehet csak megnyugtatni akart, hogy akkor se csalódj, ha mégsem lenne elkerülhető...Mégpedig azért gondoltam, mert nekem a császár után kevesebb mint másfél évvel lehetett oxitocint nyomatni, a második szülésnél EDA-t is kaphattam, (az oxitocin mellé..), szóval ezt a részét egyáltalán nem értem, miért lenne ettől nagyobb a hegszétválás valószínűsége? De nem vagyok szakembere a szülészet-nőgyógyászatnak, így ezt csak hallkan jegyzem meg...Tényleg mindegy hogyan születik, csak egészséges legyen, de pl engem nagyon zavar, hogy a császármetszéssel úgy megbélyegzik az embert...Mintha tehetne szegény arról, hogy úgy született. Áron szülésénél tényleg minden volt, csak műtét nem, az ő papírján az van, hogy eseménytelen mittudoménmilyen periódus után spontán szülés, Adrinál meg akármilyen biszbasz papírt ki kell tölteni a születésével kapcsolatban, mindenhol meg kell említeni, hogy sectios. És igen, még az Áron születésénél is, hiába volt közben egy spontán szülés, akkor is ott a zárójelentésben az előzményeknél a csaszi. És ha az én műtéteimet fel kell sorolni, akkor is. Egy nagyon jó tanácsot szeretnék adni, ha megfogadod: Mivel nekem nem volt rossz élményem a műtéttel kapcsolatban, sem utána, szerintem hamar felépültem, annyira nem zavart volna a következő szülésnél sem, ha műtenek. És ez vissza is tartott, szerintem hamarabb megszületett volna Andor, ha nem félek annyira a szüléstől, vágytam a szülésélményre, de magamban megkönnyebbültem volna a műtéti lehetőségtől. Oldódj fel, és add át magad az élménynek és ne félj a fájdalomtól, könnyebb lesz! Remélem nem zavartalak még jobban össze, átérzem hogy min mész keresztül, milyen gondoltatok kavarognak benned és én is csak felajánlani tudom a segítségem, ha kérdésed van, bármikor, nyugodtan fordulhatsz hozzám is!
Elnézést a hosszú komment miatt!
gneke

Pöttye (törölt) 2009.10.10. 10:46:05

Pffff.nehéz kérdés...főleg egy gyermektelennek. Még. :)

...Én megpróbálnám, bár tényleg az a lényeg, hoyg egészségben a karodban legyen, és alatta utána minden rendben legyen.

Szerintem is NO PARA... Az élet meg fogja hozni a döntést. És a progi császárral se leszel kevesebb.

Fú, de nagyon bölcs és tapasztalt vagyok :)

Nani 2009.10.10. 21:20:36

No nem hiszem hogy olyan eccerű döntés előtt állsz. Dilemma a javából, nem tudom én hogy döntenék, talán amit beszéltünk, hogy mégiscsak ha lehetne talán megpróbálnám....

Pocakos Macska 2009.10.12. 18:39:48

Ismered a véleményemet a császárról, igenis szültünk, mondhat bárki bármit. Nem könnyű egyik féle szülés sem. De azt hiszem, ha oda visz az élet, hogy szülök még egy gyereket (bár hogy hirtelen lettem kétgyerekes, vagyis másfél hát nemtom :S) Én is szeretném megpróbálni természetes úton! A szülésznő korrekt volt, de ezeket már nagyrészt tudtad!
Ölellek!!!!

hana38 2009.10.20. 14:13:51

Szia!Vb-nél találtam rátok, beleolvastam a blogodba. Először is gratulálok kisfidhoz, nagyon helyes kiskrapek és grartulálok születendő gyermekedhez is. A paraméterei alapján nem lesz pici baba. Azért ehhez a posthoz írok, mert valami megütötte a figyelmemet.
1, Én császár után még 2-t szültem simán vagyis hüvelyi úton. Nem kérném soha a császárt!!!
2, Én biza' kaptam oxitocint és némi fájdalom csillapító szurit is-vagy csak egy kis fiziológiás sóoldatot a tudat miatt. :))
3, Császár után mindkét esetben-pont a heg szétválás lehetősége miatt-végeztek betapintást is, szerencsére itt felületi altatásban csinálják, tehát nem emlékszem, nem fájt.
Persze a döntés a Tied és mindenképpen szép, emlékezetes szülést kívánok neked! Erika

hana38 2009.10.20. 14:19:24

@maze: Na nekem nem volt ilyen, csak az, hogy vaze, végre véget értek a görcsök. :))

cucka 2009.10.20. 22:34:52

@hana38: örülök, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. :) Akármennyire is igyekeznek "rábeszélni" a szülésznők a programozott császárra, nem fog nekik sikerülni. Mindenképpen nekivágunk a természetes útnak, a végkifejlet meg a Jóisten kezében van. :)
A méhüri betapintást nekem is említették, igaz arra még nem kérdeztem rá, hogy ezt altatásban végzik-e vagy ébren, azt viszont elmondta mindegyik szülésznő, hogy fájdalmasabb, mint egy szülés. :S
És köszönöm a kedves jókívánságokat, remélem, tényleg emlékezetes és szép szülésünk lesz! :)

hana38 2009.10.21. 09:36:17

@cucka: Tényleg kívánom, hogy sikerüljön átélni a sima szülést. Ugye én átestem egyik és másik verzión is, ismerem a különbséget és állíthatom nagyon nagy. Nem frusztrált soha, hogy én a császi miatt "nem szültem", más negatívumát éreztem. Persze ahogy mások is írták, első a Te és a baba egészsége, a mikéntje egy majd nem lényegtelen dolog. Hát nem tudom, én erről a betapintás fájdalmasságáról nem tudok nyilatkozni és őszintén megmondom, nem is hallottam még olyanról, hogy betapintást altatás nélkül csinálnának. Vagy kérdezd meg, hogy ahhoz kérhetsz-e altatást? Jelzem nem mély altatás, mert még a kezem sem kötözték le, csupán a hálóruhába hajtották bele és nagyon gyorsan felébredtem. Talán az egész 10-15 perc lehetett. Megkérdezhetem, hogy hányadik hétnél jártok?

cucka 2009.10.22. 11:18:59

@hana38: köszi az infókat, a legközelebbi orvosos randevún utánakérdezek mindennek.
Elviekben a 34. hetet taposom. :)
süti beállítások módosítása