Bekövetkezett az, amire egyáltalán nem számítottam, annak ellenére, hogy Mezitlábas Béla szoros összebújásban héderezik Hugganccsal, néha rátüsszent, ráköhög, olykor megnyalogatja, valamért én mégis bíztam az anyatej mindentőlmegóvó hatalmában...
Huginyuszi már születése óta furcsán morog-szörcsög, a kórházban jeleztem is a gyerekorvosnak, aki megnyugtatott, ez normális egy újszülött baba esetében. Hazajövetelünk után is tapasztalható volt ez a szörcsögés, de azzal nyugtattam magam, hogy mohó hercegnőnk az orrába is juttatt bőséggel az anyatejből, így az ott keletkező tejfehér tuszmákot, igyekeztem egy fülpálcikával kiügyeskedni az orrlikaiból, persze, csak akkor, ha már kifelé figyelt egy ficak belőle. (amúgy kaptunk hazaeresztéskor fizsót, ezzel köll becseppenteni, és ettől kitüsszögi a nemodavalót a babóca)

Aztán tegnap este már egyre egyértelműbbé vált, Hugi nem a felszivantyúzott tejtől szörcsög, sőt az éjszaka közeledtével (mikormáskor?), egyre félelmetesebben sípolt, olykor úgy tűnt, fuldoklik. Tapasztalat hiányában ismét a józan paraszti eszemre hallgatva, megállapítottam, hogy láza nincs, így befújtam a nózijába egy kis tengervízes sóoldattal és megpróbáltam leszívni a benne rejlőket. Kicsikirálylányom oly mértékben rutintalan volt még, hogy védekezni sem védekezett, csak összeszűkült szemekkel konstatálta a történéseket. (hajnalra már takaróba bugyolálva működött a leszívás, hamar tanul a gyermek... ) Háááát, nem részletezem, de ami abban az orrlikban leledzett, egyáltalán nem királylányos küllemű volt! (éppenolyan, mint Bátyójé, amin persze ösmét lehetett viccelődni, hiszen testvérek, naná, hogy pontolyan...) Aztán főztünk éjjeli kamillateát, kicsit párásítottunk, Hunormanó élvezettel sátorozott hajnal 1-kor a takaró alatt vigyorogva inhalálva... én ekkor már nem tudtam vigyorogni...

Az éjszaka ennek fényében telt, felváltva ápolgattam a kölkök különböző testnyílásait,  távolítottam el különböző váladékaikat, alul-felül... azt már meg sem említem, hogy lustaságból ma éjjel nem a pelenkázón tettem tisztába Minkust, hanem a miágyunkba és háperszehogy a pelenkacsere közben érzett heves késztetést kiereszteni a szabadvilágba egy újabb vidám macicsapatot!  Aztán a hajnal félhatos Minkaorrszíváskor Huncmaci is felébredt, aki szerint akár indulhatott is volna a nap... ilyenkor határozottan örülök, hogy még egy altatópisztolyunk sincs itthon... nem hinném, hogy sokat gondolkodtam volna a használatán... fél 8-ra sikerült elaltatnom mindkettőt... és akkor már valóban indult a nap...

Internetes fórumokról jusztse vagyok hajlandó okosságokat és rémségeket olvasni, így felhívtam Tanult Barátnémat, valamint sikerült a védőnéninkkel is beszélnem. Annyi kiegészítést fűztek hozzá a fentebbiekhez, hogy orrszívás után érdemes egy-egy csöpp anyatejet ereszteni a lukakba, mert az anyatej antibakteriális és szárító hatású. (Kipróbáltam: tényleg jobban kap levegőt Minkus). Ha pedig belázasodna, azonnal hívni kell a gyerekorvost, vagy ha mindez éjjel történik, ügyeletre kell beklaffogni, ekkora pöttömöknél még nem működik a házi praktikás lázcsillapítás. (Bízom benne, erre nem fog sor kerülni.)

Hajdejó is az, ha az ember lányának, a télvíz ideji felsőlégúti megbetegedésekkor,  többgyereke van!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr271671586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eriberi33 2010.01.14. 12:08:41

:( Nagyon sajnálom!!! jobbulást a Csöppöknek!
Ti, nagyok jól vagytok??

cucka 2010.01.14. 12:12:39

@Eriberi33: mi abszolút jól. :) Az előbb beszéltem a MunkaHősével, és megállapítottuk, kb úgy érezzük magunkat, mintha egy átmulatott iccaka után mentünk volna mindketten dolgozni. ;) :))) Ilyesmi már úgy is csak az emlékeinkben él, és nagyon úgy tűnik, még jóideig nem lesz részünk benne. ;)

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2010.01.14. 12:29:05

óhhh szegénykéim:(((( gyors gyógyulást!
Mellesleg Milán is szörtyög a kezdetektől, és én is a tejre gyanakodtam... lehet, hogy nála is célszerű lenne egy orrszívás???? És miért nem lehet Minkának otthon lázat csillapítani? Mi kaptunk lázcsillapító kúpot, amiből szükség esetén egy felet kell betolni neki.
átmulatott iccaka:)))) na ne nosztalgiázzunk kéremszépen:))))

cucka 2010.01.14. 12:44:34

@PBea: ezen én is meglepődtem, a védőnő azt mondta, ilyen pici gyerek esetében nem szabad elhanyagolni a lázat (???) és mindenképpen látnia kell a kisbeteget egy orvosnak, mielőtt lázcsillapítanánk. (ezt válaszolta, amikor rákérdeztem, hogy mivel csillapítsak lázat, ha esetleg este-éjjel belázasodna?).
Pedig lehet, hogy egy átmulatott iccaka képes lenne erőt adni a túléléshez. :)

Lidi83 2010.01.14. 13:01:18

ooo,mielőbbi gyógyulást az aprónépnek :)

maze 2010.01.14. 13:08:15

:_(
tudom mit érzel.
nálunk a héten ma először keltek láz nélkül.

Kendemami 2010.01.14. 13:46:32

Zsombi is beállt a sorba hőemelkedéssel és eldugult orral.... Az anyatej kötőhártyagyusz esetén is nagyon jó! Meg az orrába is persze. Szájon át meg különösen hatásos :D

Hencsi+Zita · http://kicsizita.freeblog.hu/ 2010.01.14. 13:56:39

Betegeknek jobbulást,felnőtt népségnek kitartást kívánok.
Bocsika,de azért ezen jót nevettem:Felváltva ápolgattam a kölkök különböző testnyílásait:)

ilgya1 2010.01.14. 17:53:20

Jobbulást kívánok a kis drágáknak! Neked (nektek) pedig sok sok kitartást!!!!!

cucka 2010.01.14. 21:53:26

Jobbulunk, köszönjük Mindenkinek! :)

Szerijucus 2010.01.15. 09:28:04

Mi is szörcsögünk, szinte születés óta. Nekem is azt mondta a doki, hogy babáknál még akármitől is lehet és én sem tudtam leszívni semmit az orrából. Most mi is náthásak (vagy ilyesmi) vagyunk, porszívózás ezerrel. Még mindig erőteljesen szopik a maga hét hónapjával, de ettől függetlenül már többször volt felsőlégútink.....
Kitartást és jobbulást!:)

boldogmamamacska 2010.05.10. 12:36:38

Kedves Mamák!

A kisfiammal nem volt semmi gondom pelenka ügyben, viszont a lányom bőre mindentől kipirosodott és tele lett kiütésekkel.
Végül nekem egyetlen pelenka vált be, méghozzá a Huggies.
Jaj, tényleg, és ha regisztráltok a honlapjukon, akkor 500 Ft értékű kuponokat is letölthettek, amit be lehet váltani a Tescoban, Corában és az Intersparban, uh nagyon megéri, csak ajánlani tudom.
www.pelus.hu/regisztralj

Egyébként a honlapról kifestő könyveket is lehet letölteni a kicsiknek

Üdv.
süti beállítások módosítása