A nagybötűs lavina pontosan azon a múltheti szerdai napon indult meg, amikor teljes stábunk, frissen fodrászolva beesett a védőnőhöz a kismamakönyvemért. A kezdeti könnyed beszélgetésünkbe rövid időn belül becsöppentek a kocsiban felébredt aprótalpúak is. Kismici ekkor már köbö 3 napja volt kiütődve aprócska vizes tetejű pattanásokkal, hasonlatosak a melegkiütésekhez, javarészt hát- és hastájékon. Talán túlzottan lazának tűnhetek, de szépleányom születése óta szenved az atópiás dermatitisszel, mely néha-néha átbillen ekcémába, ilyenkor a zsírozó patikai krémek mellett egy kenésnyi időre beficcen a rettegett szteroidos krém is, hogy aztán hetekre teljesen megszűnjön minden tünete. Sejtettem, hogy a hozzátáplálás körül akadhatnak kisebb-nagyobb gondjaink, de ezidáig semmi hasonlatos bőrproblémával nem találkoztunk. A kicsiaprók megjelenése előtt az egyetlen rendszer-idegen termék a töltött tojás volt, melyet Huncos etetett meg egy óvatlan pillanatban Mickóval.

A védőnőnk nézegeti a pöttyösmici nyakát, majd lazán megjegyzi, hogy szerinte ez bárányhimlő (de azért nézessük meg gyerekorvossal is), én próbálkoztam ellenkezni, hogy de azok nagyobbak-csúnyábbak, ám felülkerekedett egy számomra vitathatatlannak tűnő érvvel: idén, a mi tájékunkon ilyen fajta aprócskás volt a barihimlő. Előbb csak viccelődtünk, hogy mire volt jó ez a nagy ovikerülés, ha végül Micócica mégiscsak hazahozta rejtélyes körülmények között, ám ekkor értünk a kitöltendő nyomtatvány azon pontjához, hogy anyuka gyerekbetegségei. Mondom semmi. Barihimlő se? Asse. Hát ez baj. És akkor eszembe villantak a tankönyvek ide vonatkozó részei, meg az első trimeszter.

Az elkövetkezendő két óra szédült telefonálgatásait senkinek sem kívánom. Orvostól orvosig cikáztam, és rövid időn belül elvesztem a kétértelműen csomagolt burkolatok között, mely szerint erős a kockázat, magas a százalék és el kell erősen gondolkodnunk.  Rossz gondolatok cikáztak bennem, hiszen nincs jogom/jogunk dönteni az életek felett, ám mégis meg kell hozni egy döntést, ha a már megszületett két gyermekemet nézem. Ám: van-e jogom hozzá? a birtokában vagyok-e annak a tudásnak, mely lehetővé teszi, hogy dönthessek. Van-e rálátásom, és végül: kinek higgyek? kiben bízzak meg 100 százalékosan, ha két egymást követő beszélgetésből szögesen ellentétes következtetéseket vonhatok le?
Csak teltek a percek, órák, mégis azt éreztem, ez nem velünk történik meg, ez velünk nem történhet meg... Kívülről láttam magam, ahogy intézkedek, ahogy vizslatom ezredjére Minkus pöttyeit, ahogy próbálom elbagatellizálni, vagy éppen ahogy pánikbaesve még többet és durvább foltokat vélek felfedezni. Mint már sokadjára bebizonyosodott: az internet NEM ad megnyugtató válaszokat, sőt! Ajánlatos kerülni.
Végül sikerült kieszközölnöm egy extra vérvételt másnapra a László kórházba. Ott Bunci pöttyeire egyértelműen nemleges választ kaptunk, inkább valamilyen hirtelen felbukkanó allergia.

Másnapra elkészült az eredményem, mely bizonyította, hogy a 33 évem alatt valóban nem sikerült átesnem a bárányhimlőn. (azt már csak halkan említeném meg, hogy az aktuális fertőzés kimutatására szükséges tesztek hiánycikkek a magyar egészségügyben...). Maradhatna az a megoldás, mely szerint 3 hét múlva megismételjük a vérvételt, és újra megnézik, hogy átestem-e már a fertőzésen. (mert közben felmerült alternatívaként a múlt héten magas lázzal fetrengésem, mint egyfajta felnőttkori bárányhimlős fertőzés is, erre persze ismét két ellentmondásos szakvélemény érkezett: 1. a bárányhimlő sosem jelentkezik bőrkiütés nélkül, 2. az oltások miatt kialakul egyfajta vírus-mutáció, és igenis jelentkezhet kiütések nélkül is, sőőőt, ha elég erős az embör immunrendszere úgy is áteshet rajta, hogy gyakorlatilag tünetek nélkül, pár napos ismeretlen eredetű hőemelkedés mellett ).
A speciális esetemre való tekintettel végül eljutottam telefonon a László Kórház védőoltási szaktanácsadójához, akinek végre sikerült gördülékenyen beszélnie és némiképp megnyugtatnia. Létezik ugyanis egyfajta "ellenanyag", (immunglobulin), melyet ilyen esetekben a kismamák megkaphatnak. Ez minimálisra csökkenti a magzati károsodás esélyeit. Így most az eredményektől totálisan függetlenül, ha jelentkezik az indokolatlanul magas láz vagy a bőrkiütés, uzsgyi László kórház. Persze, föllélegeztem. De az első hetek gondtalanságát már képtelen vagyok visszavarázsolni. És már írni sem tudok a bennem kavargó érzésekről, mert szerencsére elmúltak és emlékezni sem akarok rájuk. A megkönnyebbülő sírást végül egy sms húzta ki belőlem, amiért ezúton is hálás vagyok, mert a lehető legjobbkor érkezett, amikor a kicsik messzitávol voltak tőlem. Így felszakadhatott, aminek föl kellett.

Tudom, hogy az elmúlt hetekben nem voltam/nem vagyok bárányhimlős. Mint ahogy Minka sem volt/sem az. Az első dolog, ami eszembe jut ennek a történetnek a kapcsán az a felelőtlenség, a könnyelműen kimondott ítéletek. A következő meg a vállvonogatás és a hárítás. És aztán dühöt is érzek, és az elmúlt napok megtörtek bennem valamit, elvették tőlem a felhőtlenséget, félelem tűfejet ékelve belém. És ez nem jó. Még akkor sem, ha a józan eszem tudja, hogy nincs baj. És ma betöltöttem a bűvös 12. hetet is. De még ez is eltörpül. Mert ettől sosem féltem.

Jövő héten el kell indulnunk és ki kell vizsgálnunk mi okozhatja ezt a csúnyaságot, mely leginkább a kontakt dermatitiszre hasonlít (a fotó nem Miciről készült, de mindenhol ilyenjei vannak), és mely mára szinte az egész testére átterjedt. (lábfej, tenyér, nyak, arc, hát, has, hajlatok: könyök, térd, hónalj). Nem változtattunk semmilyen kozmetikumon, születése óta ugyanazzal a kímélő fürdetővel fürdetjük, ugyanazzal a babamosószerrel-öblítővel mosok, és új étel sem került bevezetésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr382739590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya1 2011.03.14. 22:16:05

Levert hirtelen a víz....átjött,aminek át kellett,együttérzek,és nem kívánom senkinek,amin keresztülmentél........
hú...még mindig kicsit a hatása alatt vagyok,mostmár kitavaszodik végre:)

Kendemami 2011.03.14. 22:18:33

Először is kivert a víz, előjöttek a saját érzéseim, én sem voltam még barihimlős, rettegtem is a terhességek alatt, de nagyon örülök, hogy nincs baj.
Másodszor kivert a víz, mert Csanádnak is ilyen az arca, ha ennyire nem is durván. Ugye beszámolsz majd a fejleményekről? Én meg kereshetek orvost...

huncut_kata 2011.03.15. 00:16:33

Kristófon ugyanilyen volt, hosszú ideig, a teste minden pontján, neki végül az Aerius szirup kúra + Fenistil csepp segített (meg persze semmi tej és tojás).
Bár most nézem a leletet és azon atopiás dermatitiszt ír, de pont ilyen volt.
és ölelés

2011.03.15. 06:14:04

Nem tudom végeredményben jó-e vagy rossz h ezt leírom, mert pozitívan és negatívan is lehet értékelni, bár én pozitívan szoktam. Szóval a második gyerekkel estem át a bárányhimlőn, az első trimeszterben. A nőgyógyászom hetekig próbált rábeszélni az abortuszra. Volt "pár" álmatlan éjszakánk :( És végigrettegtem a következő hat hónapot. A baba egészségesnek tűnt, bár elég sovány volt. Szívzörejt találtak nála. Kis lyuk a szívben. Hazaengedtek, azzal h ha elkékül, fulladni kezd, irány a kórház. Hálistennek ilyen sosem történt, az első hónapban másfél kilót hízott, egyévesen azt mondták h valószínűleg magától záródott a lyuk. Sosem volt fáradékony (csak lusta :) háromévesen már lebirkózta a bátyját... Szerencsések vagyunk.

Magdaleha · http://magdaleha.freeblog.hu/ 2011.03.15. 21:24:20

Kedves Cucka!
Abszolút tudom, hogy min mentél át, de hidd el Veled minden rendben lesz! Minka nem bárányhimlős, te sem kaphattál el semmilyen vírust. Azoknak akik az aggódást beléd ültették toll a fülibe!
Ölelés: M

gneke 2011.03.15. 21:47:26

Jónéhány hónapja írtál egyszer a dermatitisz lelki eredetéről. (talán akkor is Minkus kapcsán)Arra a posztodra nem reagáltam, de eszembejutott, hogy Andorunknak volt hasonló és szinte beleremegtem,hogy lelki okokból lehetett neki. Nekünk csak szteroidra múlt el:-( Bár még nem olvastam utána mi a különbség a kontakt és az atópiás dermatitis közt, mármint tünetileg.

cucka 2011.03.16. 08:55:26

@ilgya1: @Kendemami: mindenképpen beszámolok a fejleményekről. és köszönök mindent! :)
@huncut_kata: tulajdonképpen a kontakt és az atópiás dermatitisz között nincs nagy különbség megjelenési formáját tekintve. Az őt kiváltó tényezők azok, amik megkülönböztetik egymástól, míg az AD megjelenhet gyakorlatilag bármilyen elfogyasztott ételtől- szájon át bekerülő allergéntől, addig a KD általában a bőrön át találkozó allergénekre lobban be ennyire. (ugye, más is érzi, hogy mennyire sötétben tapogatózás ez? :S)
A fenistil csöppeket mi ma váltjuk ki, lekopogom, de mintha jobb lenne a helyzet,- bár kivételesen szteroidra most semmit sem javult!-, leszáradtak ezek a belobbant vackok.
@anyuss: te drága! Azt hiszem, a legmegnyugtatóbb számomra a te kommented volt. KÖSZÖNÖM! és azt is, hogy leírtad, ebből nekem abszolút a pozitív értékelés jön át. (az álmatlanul forgolodó éjszakák meg a rémálmodósakról pedig van már néminemű tapasztalatom...)
@Magdaleha: pontosan így gondolom én is! és köszönöm! :)
@gneke: @huncut kata: az a baj, hogy ezekre a bőrnyavalyákra sem egyértelmű diagnózis, sem egyértelmű megszüntetési mód nincs. Ezek tulajdonképen tünetcsoportok, melyeket "kordában" lehet tartani, el lehet nyomni, de az igazi kiváltó okot nagyon nehéz megtalálni. (tudom kata, hogy nálatok bevizsgált a tej/tojás érzékenység, ezt el tudom fogadni, de a miféle sötétben tapogatózásainktól és sokrendbeli krémkipróbálásainktól, hogy aztán végül a szteroid legyen a megoldás kulcsa, na szóval ezektől felmegy bennem a pumpa..).
Sokan emlegetik a lelki okokat, a stresszt, mint kiváltó tényezőt. (és ha belegondolunk, a felnőttköri is vizsgaidőszakokban jelentkezik). Persze, erre azonnal érkezhet a szkeptikus válasz, hogy egy csecsemő nem stresszel. Ő nem is, de pl az anyja, akivel jobb esetben 24 órás szimbiózisban él, az könnyen frusztrálódhat, szoronghat. Szóval, nehéz ez így, és nagyon remélem, mihamarabb találunk valami megoldást erre a mizériára.

2011.03.16. 09:17:24

@cucka: Örülök ha így van, mert utólag nagyon megbántam h leírtam, azt gondoltam még jobban megijesztettelek.
Biztosan minden rendben lesz, sokat gondolok rátok.

cucka 2011.03.16. 10:12:03

@anyuss: tényleg jót tettél velem, szükségem volt egy kézzel fogható, ismerős emberre (oké, mégha virtuális is az illető), akinek személyes tapasztalatai voltak ebben a témában, mert a sok elméleti statisztika megfeküdte a gyomromat. Szóval, tényleg jókor és jól jött! :)

2011.03.16. 11:02:23

@cucka: Amúgy meg az orvosok... nah :( Ezzel az ötödik gyerekkel jártam úgy h azt mondta a doki az ultrahangon h kicsi az orra. Persze para ezerrel, merthogy negyven fölött erősen nő a genetikai kockázat, és ugye a Down-kór egyik jele ha bizonyos korban hiányzik az orrcsont illetve utána lapos az orr... Éshát AFP- meg amniocentézis-ellenes vagyok (mert az AFP megbízhatatlan, az amniocentézis meg veszélyes és ha úgyis "megtartjuk" akkor minek) de azért ultrahangra elmegyek hadd lássa Apus a fütyit de pech nem látta :) na de az orr... napokig rágódtam aztán felhívtam az orvost h most akkor aggódhatok-e komolyan, mire ő h jaj hát semmi, csak pisze lesz az orra... na tudod micsoda a micsodájába! :) Amúgy tényleg pisze lett.

Csöppke · http://www.csoppkeblog.hu 2011.03.16. 13:37:13

Cucka, én is érzem hogy nem lesz semmi baj! Hogy is lehetne másként!:)))
Vigyázz Magatokra!

sedina 2011.03.16. 18:03:34

Szia! Én zúgolvasóként szeretnélek megnyugtatni. A nagyobbik lányomat mikor vártuk én is bárányhimlős lettem az első trimeszterben. Nekem akkor 2000-ben az orvosom teljesen pozitívan állt a dologhoz. Állította, hogy ebből nem lehet semmi baj, pár ultrahanggal többet csinált. A lányom egészségesen nagy súllyal született. Kb. 10 évig nem kaptam el a bárányhimlőt, bár az egész ovis csoport beteg volt. Pár hónappal ezelőtt volt egy nagyon gyenge lefolyású bárányhimlője. Hála égnek a kisebbik elkaptam tőle, így már túlestünk rajta családilag.
Üdv: H-S. Edina

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.03.16. 19:23:15

Nagy ölelés Drága!!! A többit már leírtam...
minden rendben lesz, Mocorka makk egészségesen fog a világra jönni, s teszi még boldogabbá a kiccsaládját :)

sok pusz
Kriszti

cucka 2011.03.16. 20:19:21

@anyuss: :) örülök, hogy végül jól alakult minden! :)
@sedina: külön köszönöm a te történetedet is, igazából ezek azok amik igazán megnyugtatnak, nem a száraz könyvek adatai. Örülök, hogy nálatok is minden rendben zajlott, tényleg megnyugtatólag hat rám, annak ellenére, hogy TUDOM, hogy kismici nem béget. ;)
@vicger: köszönöm itt is! cupp!

Csőryke · http://myfairytaleworld.blog.hu/ 2011.03.16. 23:39:59

Együtt érzek veled!
Nekem az egész első trimeszterem aggódással telt, mert mindenki csak riogatott, hogy még elmehetnek a babák, meg hogy az egyik felszívódhat...és még ne örüljek. Buta emberek, én meg hittem nekik. Pedig teljesen rendben van minden és kár volt hallgatni rájuk. Szóval átérzem.
De veletek sem történhet semmi rossz, mert annyian küldjük felétek a pozitív energiát! Nem lesz semmi baj!

2011.03.17. 08:52:13

Persze mindig történhet valami, bármelyik trimeszterben, vagy a szülésnél, vagy utána... tök jó ha még riogatják is az anyukát mert olyan buta h magától nem jutna eszébe :)

cucka 2011.03.17. 10:07:07

igen, pontosan ezzel a hozzáállással van nekem is bajom. Felnőtt ember vagyok, aki általában felelős döntéseket képes hozni, ezért -nyilvánvalóan- tisztában vagyok nagyvonalakban a kockázatokkal is. Viszont: a fölösleges huhogástól kiver a víz. :s

fpetra 2011.03.18. 09:14:39

Kedves Cucka!

Eddig én is zugolvasód voltam, gyakorlatilag azért, mert fiank egyidősek. (Az csak egy másik véletlen, hogy szívemnek nagyon kedves a falu, ahová költöztetek, hiszen gyermekkorom legszebb nyarait ott töltöttem..)
De amiért írok, az Minka ekcémás foltjai.
Fiamnak másfél évesen kezdődött először, felváltva csalánkiütéssel, ezért elvittük a Heim Pálba, rutinból írták fel az Aeriust és a Fenistilt, el is múlt tőle néhány héten belül. (meg persze a krémeket, amit én nem mertem rákenni)
Három évesen újra kezdődött. Heim Pál, forgatókönyv ugyanaz. Ekkor egy családtag ajánlatára ellátogattunk Szentesre Vajdovich Éva gyermekorvos/gasztroenterológushoz, aki megvizsgálta, csinált allergia tesztet (nem fájdalmas), megmondta mire allergiás, azóta diéta, SEMMI GYÓGYSZER, a gyermek kiütései, ekcémája teljesen elmúlt.
Vagyis, amit mondani akartam az az, hogy gyógyszerrel szuperül el lehet tüntetni a tüneteket, de megoldást leginkább az ad, ha megkeressük, hogy mitől van. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ilyen kicsi gyermeknél, mint Minka már van értelme allergia tesztnek... Ennek utána kéne járni.
Bocsánat, ha okoskodónak tűntem, nem volt szándékomban. :)

cucka 2011.03.20. 11:27:02

@fpetra: nagyon örülök, hogy bejelentkeztél! :) maximálisan egyetértek veled, valóban ki kell deríteni az okát, mert a tüneti kezelés csak elodázza a megoldást, egyfajta szőnyegalá söprés. És dehogy voltál egyáltalán okoskodó, a véleménynek megoszlanak, de 2-3 éves kor alatt nem nagyon szoktak allergia tesztet végezni, természetesen, mint minden másban, itt is vannak kivételek. Holnap igyekszünk becsusszanni egy ilyesmire. :) írok róla, amint halad az ügy. :)

Csajócák 2011.03.20. 19:08:37

Szia Cucka!

Én sem szoktam kommentelni, de azért olvaslak, ha nem is rendszeresen.Most viszont kikivánkozik belőlem.
Nekem hugom volt bárányhilős kiskorunkban.Kapaszkodjatok, anyukám a nyelvünket is összenyalatta, hogy mindenképpen kapjam el.
Nem kaptam.Pedig egy nagy közös ágyban is aludtunk, semmi nem jött át rám.
itt eltelik 10 év.

Kikerültem babyszitternek, ott rá egy évre az egyik kisfiú bárányhimlős lett..10 napig ki sem mozdultam vele a házból.Jelzem nem kaptam el.
Viszont bárminemű herpesz volt porondon, a számat mindig meg is támadta..ennek később lesz jelentősége azért írom le.
Namost.Két kislányom van.
A nagyobbik ovis lett, és én terhes voltam.Az oviban bárányhimlő járvány volt.Gyerekem nem kapta el.Már akkor azzal riogattak sokan, hogy ne hordjam oviba, ne is menjek az ovi környékére sem mert jajj..
Szerencsére van egy remek gyerekorvosunk.
Aki azt mondta, hogy nem fogom elkapni.Mindjárt leírom miért.A gyereket kivettük x időre azért./fölöslegesen, mert akkora már szétterjedt a csoportban is, ahova mindennap mentem én is./Ugyanez a gy. doki azt is mondta, hogy mikor a kicsi megszületik tartsuk itthon a nagyot, mert a tél eleje és kezdődnek a vírusok.Nem is járt 3hónapot./december , január, február/.
Most pedig leírom mit mondott.Első kérdése az volt, hogy voltam -e herpeszes.Mondom igen, nagyon sokszor...
Ő azt mondta, hogy a herpesz vírus és a bárányhimlő vírusa egy és ugyanaz.És aki sokat volt herpeszes, az szerezhet védettséges ezáltal, ha olyan a szervezete.Akkor ez engem megnyugtatott.
Megszületett a kicsi egészséges.
Ő másfél évesen/közösség nélkül, szerintem a rendelőben/, elkapta a bárányhimlőt.Túlesett rajta.A nagyobbik lányom NEM!Sem az oviban, ahol minden évben van, sem a hugától nem kapta el.
Ezt csak azért firkantottam ide, lehet, hogy te is védett vagy esetleg.
Ja és én sem kaptam el a kicsitől...:-)))).
Bocsánat a hosszúságért és ha zagyva volt.

Barátnődet iszonyúan sajnálom...
Nélunk decemberben(4 és 7 éves kisfiú anyukaája), történt egy ilyen szörnyűség...
Felfoghatatlan..és a képek, az emlékek amik előjönnek ilyenkor...
Együttérzek.

Szép napot, Évi

redcomet 2011.03.21. 21:27:22

Az atópiás dermatitisz lényege az immunrendszer felfokozott működése. Allergiatesztnek 6 éves kor előtt nem nagyon van informatív jellege, mégis elvégeztetik. Ha nincs közvetlen megfigyelhető ok (tej, tojás ...stb. fogyasztása után kiütés, v. nagynéni látogatása után kiütés, viszketés, pl. a nagynéni parfümjétől) gyakoratilag lehetetlen megtalálni az okot. A Fenistil helyett előnyösebb 2. generációs antihisztaminokat (Xizal, Aerius, Zyrtec) alkalmazni: nem álmosítanak és fényérzékenyítenek. Szteroid helyett, ill. mellett érdemes kipróbálni a takrolimus monohidrát hatóanyagú kenőcsöket (pl.Protopic), ez hosszú távon, a szteroidokra jellemző mellékhatások nélkül alkalmazható. A szteroidok egyébként nem mumusok: több hónapos, megszakítás nélküli használatukkor jelentkeznek azok a mellékhatások, amiktől mindenki retteg. A megfelelő, kockázatmentes alkalmazás: 2-3hétig napi 2x, majd 1-2hét szünet, majd szükség szerint újra.
A legfontosabb a folyamatos hidratálás (akár napi 5-6x!), nekünk a gyógyszertári sztearin vált be.
Egy jól karbantartott AD kamasz- ill. felnőttkorra jó eséllyel sokat javul, meg is szűnhet. Azonban, ha nem kezeljük megfelelően, nagyobb eséllyel fordul át allergiás asztmába, rhinitisbe... Saját tapasztalatból tudom, két nagyobbik gyerekemmel átéltük. Ne nyugodj meg addig, amíg nem találsz egy nagyon jó bőrgyógyászt, aki egyúttal legyen allergológus is, és mindenképpen kell egy nagyon jó gasztroenterológus is, a tünetek hátterében sokszor rejtett gluténérzékenység áll. Sajnos nálunk nem elérhető a legérzékenyebb teszt (székletből), a vérteszt sokszor ad negatív eredményt akár bélbiopsziával igazolt gluténérzékenység esetén is.
Amit még tehetsz: mindenfajta immunerősítás mellőzése (bíborkasvirág, broncho-vaxom, isoprinosine, multitabs immunokid...), az amúgy is felfokozott immunrendszert nem kell tovább birizgálni. Probiotikumok adása sokat javít a helyzeten, a piacon elérhetők közül a pro-gastro, pro-kid, protexin az ajánlottak.
Remélem tudtam segíteni. Ajánlom még:
www.vidamzsirafklub.hu/

motymoty 2011.03.23. 09:49:24

Kedves Cucka, szerintem Neked a nagy baráti ölelésen túl, egy jó szóra van szükséged, játssz egy kicsit, a nap is kisütött.

eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

2011.03.23. 12:21:18

@motymoty: De jó dolgokat találsz!! :)
süti beállítások módosítása