cucka 2009.07.20. 09:46

Sokminden

Hosszas eltűnésünk oka egy kurtafarkú balatoni hétvége volt, vasárnap már ösmét dolgoztunk mindketten. Az első két napot a 13 hónapos ikrek társaságában töltöttük Földváron, tüneményesek voltak a skacok hármasban a betmenes medencében. Naja, korán kell az ifjúságot Batmanra szoktatni, de ez van, sajna semmilyen neutrális tematikájú medence nem volt a strand közelében kereskedelmi forgalomban.

Az előző bejegyzés kommetjében igyekeztem írni a legkisebb albérlőm névválasztásával kapcsolatban, de a blog.hu ördöge többszöri nekifutásra sem engedélyezte, így hallgatok a sorsra, és megírom bejegyzésként.

A Minka egy régi magyar eredetű név, jelentése ismeretlen, ünnepnapja március 31.-én van. Létező, használatban lévő név, Magyarországon gond nélkül anyakönyvezhető. Egyes források szerint mégiscsak inkább német eredetre vezethető vissza, a Hermina és a Vilhelmina beceneveiből vált önálló névvé. Más források szerint, ez inkább a Minna névre érvényes. Hírös szülött Czóbel Minka, aki költőként, íróként, műfordítóként vált ismertté. Minkákat keresve egy nagyon kedves mesére is bukkantam a világhálón.
Valóban, még Hunorra várva Csenge Napsugárt szerettünk volna lányunknak, aztán hirtelen felszaporodtak köröttünk a Csengék, favoritot váltottunk, Kincső vette át a dobogó felső fokát, amikor betoltak császárhoz a műtőbe, akkor is a Kincsőt mondtam már potenciális lánynévként a Hunor mellett. Aztán ráeszméltünk, a társaságunkban is akad egy-egy Kincső. A mostani várandósságom alatt egészen más nevekben gondolkodtunk már, szóba jött a Minka mellett a Bíborka, Boróka, Delinke, Fruzsina, Janka, Zinka és Csönge is. Nagyon sokáig a Csönge irányába dőlt a serpenyő nyelve (a Csenge egyik kevésbé ismert névváltozata), aztán HuncApu döbbentett rá arra, hogy egy életre kitolunk a gyerekkel, hiszen a vezetékneve bármilyen kézenfoghatóan egyszerű, mégis állandóan szólni kell a név végén folyton lemaradó "i" betűcske miatt, szegény lányunk a keresztneve miatti "e" betű helyetti "ö" betűért is folyton háborúzhatna. További ízlelgetésnek kitéve a Minka nyert. Vizualitásomnak hála, lelki szemeim előtt felbukkant egy huncut cserfes szösszenet Minka, de ugyanígy jópár évtized múlva egy kandalló előtt kockás plédbe burkolózó hintaszékes Minkanéni képe is felvázolódott. Telitalálat.
Az asszociációmnak hála meg... kicsit Magdikás marad örökre... noigen, a gyökerek...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr581256014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lyndy2 2009.07.20. 12:16:01

Szerintem tökéletes név. Én is imádom a régi magyar neveket. :-)Hunor neve is nagyon tetszik, Sean végig azt akart annó, de akkor én választottam a Botondot. Majd legközelebb hagyom őt is érvényesülni. :D

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.07.20. 13:15:02

Múlt hét óta annyit emlegetem Minkalányt:))) Nagyon szép nevet kapott, tele van szeretettel, olyan jó kimondani, simogatja a számat:)))

masika 2009.07.20. 15:00:41

Szerintem tökéletes névválasztás. Nálunk nagyon sok Lili született a baráti körben mikor én terhes voltam, az utóbbi időre nagy bánatomra, éppen ezért lett a mi lányunk Liliána. Lili de még sem az.

Ildi-84 2009.07.20. 15:03:46

Szép név, és ritka! ;) A Janka nálam is rajta volt a listán, amikor néztük a neveket. :)
masika: mi Hannával voltunk így, ezért lett Johanna! :)

Ingrid 2009.07.20. 17:59:23

Micsoda hétvége .... :) azt a menő medencét azért jobban megnéztem volna :)))))
Minkanéni :) micsoda előregondolás :) Tényleg kortalan név. Heléna néni kockás plédben már megszokás kérdése kategória ;)

gneke 2009.07.21. 09:18:20

Nagyon nehéz a névválasztás, én sem szeretem ha mindenhol ugyanabba a névbe botlok, de harmadjára nekünk is sikerült egy "tucatnevet" választanunk.
Unokatesómék kérdezték, hogy lesz-e másik Adrienn az iskolai osztályban - nekik is iskolás lesz a fiuk, Bálint - abból hárman lesznek egy osztályban. Ki kell találni a szülőknek valami becenevet, ahogy majd megkülönböztetik őket. Adriennből egyelőre nincs több- pedig az sem olyan ritka név.
Nagyon szép nevet választottatok!

ßóbita 2009.08.25. 01:01:30

Szép nevet választottatok, gratulálok!
süti beállítások módosítása