cucka 2010.10.17. 22:34

Gyurma 4evör

Hunor imád gyurmázni. Legalábbis ő az anyag atomjaira tépését  érti ezalatt.

Minka imádja fölcsippenteni majd viharos sebességgel szájbatömködni a földön fellelhető bárminemű maradványt.

Én gyűlölöm percenként kissöprű-lapát kombinációval körbetáncolni gyermekeimet és ronggyá gyűrnöm az idegeimet azzal, hogy a nagyonolcsó gyurma mely alkotórészétől szenvednek maradandó károsodást a gyermekeim.

Így eldöntöttem, igen a fogyasztói társadalom prominens képviselőjeként, beszerzek egy agyonreklámozott jófajtát. Aztán előbújt az ökomami énem (vagy ha úgy tetszik a sóherebbik felem), és elkezdtem kutakodni a  neten a biomassza után. Több receptől gyúrtam az alábbit, és azóta órákra nyugodalmam van: a fiam különböző ízesítésű pizzákat és ipari mennyiségű sütiket gyárt naphosszat. Valamint csigagyárunk van,  de készülnek kerékmintás lapótyák is, a massza pedig nem ragad, nem morzsálódik, nem szárad ki, kellemes tapintású, és pár perc alatt elkészíthető, minimális befektetéssel. És minden összetevőjét ismerem, ergo egyék, ha ízlik nekik.

Hozzávalók:
- 20 deka liszt
- 10 deka só
- 1 evőkanál olaj
- 1 zacskó citromsav
- 3 deci víz

A hozzávalókat egy edényben fakanállal összekevertem, majd feltettem főni. Folyamatos kevergetés mellett (hamar besűrűsödik!), 2-3 percig melegítettem, majd a konyhapultra kapartam és hagytam kihűlni. Ekkor az állaga miatt még nem volt sok bizodalmam a sikeremben, de kb 10 perc múlva, amikor már kézlangyosra hűlt, könnyedén átgyúrtam és létrejött álmaim gyurmája. Azóta kiscsaládunk 0-24-ig alkot. Tetszik. Nem szárad ki, könnyen formálható, puha, nem törik, nem repedezik. Szeressük.

És azóta Hunor is formáz és nem tépked.

Legközelebb színesíteni fogom ételfestékkel vagy kakaóval (bár akkor ezek itt ketten megeszik...)

(öööhm, a lábast illik beáztatni...)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr602379716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsetten 2010.10.18. 05:17:02

létfontosságú poszt, köszi! :)

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2010.10.18. 07:12:01

ezt szerintem kipróbálom, mert a gyurmázás nálunk is hasonló koreográfia szerint zajlik.

Kinga85 2010.11.02. 13:05:32

De jó recept, ki fogom próbálni :) Panni nagy gyurmás, simán 3 órát képes egy helyben ülni, és csak gyúrni-gyúrni... Ez mekkora adag? És mennyi idő alatt szárad ki? Panni playdoh (így írják asszem) márkájút kapott szülire, hát mire megunta pont ki is száradt az a szín, amit először kezdett gyúrni :S

cucka 2010.11.02. 13:37:09

@Kinga85: egy nagy tenyérnyi lesz ebből a mennyiségből, ami még mindig nem száradt ki, pedig volt már egy-egy éjszakára elöl felejtve. Lassan ideje lenne újat készítenem, mert ugyan még működik, de elég khm, szürkés színe van már, annyiszor formálta már át pár nem feltétlenül tiszta mancs. :)))
Ételfestékkel vagy színes, karakteres színű ételekkel érdemes megfesteni. (céklalevet egy bnőm ajánlott, én még nem próbáltam, pirosarany), de ha nem gyurmaevők a lányaid (nálunk Minka az), akkor temperával is adhatsz színt neki.

Kinga85 2010.11.03. 14:17:49

Köszi a választ :) Oh, nálunk én vagyok a gyurmaevő, így a tempera felejtős :D Ciki, de tényleg imádom :D
süti beállítások módosítása