cucka 2007.07.03. 07:00

Izgalom

És akkor holnap a  várva várt nap következik: a 18.heti genetikai ultrahang. Ennek a  vizsgálatnak azért van óriási jelentősége, mert a 16.heti vérvétel eredményével (az AFP vizsgálattal együtt) nyújt pontos képet a  pici genetikai állapotáról, esetleges rendellenességéről. Ezzel a  vizsgálattal szűrhető ki leginkább a  Down kór vagy a nyitott gerinc kockázata. Ugyanakkor ezen az ultrahangon általában már egyértelművé válik a  pici neme. A szülész-nőgyógyász ekkor megméri a magzat hosszát, fejkörfogatát, megnézi, hogy megfelelően helyezkedik-e el méhen belül, megvizsgálja  a köldökzsinór és a  méhlepény épségét , a  magzatvíz mennyiségét.
Hunci mostanság szinte napról napra nő, hossza már eléri a 20 centit, súlya hétvégére már 230-240 gram körüli, de erről is kapunk pontos információt a  holnapi ultrahangon. Ezen a  héten a piciken képződik egy fehér, zsíroskás, síkos máz, amely születésig beborítja kis testüket , ez az anyag megvédi őket a  magzatvízes közegben. A 19. héten a kislányok petefészkében már megtalálható a  mintegy 6 millió pete-kezdemény, amely születéskor kb.1 millióra zsugorodik. Csodálatos dolog, hogy már szinte fogantatásunk pillanatában magunkban hordozzuk azt az egy petesejtet, amiből majdan gyermekünk/gyermekeink születni fognak!
A kisfiúk nemzőszervei is gyakorlatilag ekkorra már teljesen kifejlődnek, tulajdonképpen a várandósság 10.hetétől már termelik is  a tesztoszteront. A mi kisbabánk -HuncÚr- már a 12. heti genetikai ultrahangon széttárta pici lábacskáit és bevillantotta fütyijét! :) -na, ezért a  megjegyzésért bizta hálás lesz a  későbbiekben :) - bár, igazából ilyenkor még annyira picurka és mozgékony, hogy könnyen félre lehet nézni a  nemét, ezért inkább a  18. heti ultrahang a  diagnosztikai jellegű, de anyai szívem, HuncÚrat érez ott belül...

Saját tapasztalatból mondom, hogy a baba élénk mozgása miatt egyre nehezebben tudok elaludni. (Hunci nagyon hamar jelét adta létezésének, gyakorlatilag már a  13. hétben érezni kezdtem rendszertelenül a  mocorgását.)  Olvastam, hogy ez a probléma a harmadik trimeszterben általánossá válik, ezért  mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy pihenésünk hosszú és zavartalan legyen, mert a  harmadik trimeszterben mindez még kivitelezhetetlenebb lesz az egyre jobban növekvő pocak miatt.  Elsősorban  olyan ételeket érdemes fogyasztani, amelyek bőségesen tartalmaznak B-vitamint: ilyenek a vörös húsok és a halak, a tejtermékek és a tojás. Az inkább vegetáriánus kismamák a hüvelyesekből, a teljes kiőrlésű kenyérből, a csonthéjas magvakból, a rizsből, a korpából és burgonyából nyerhetnek B-vitamint. A legjobb azonban ilyenkor nem mellőzni a húst. Segíti az elalvást a kamilla-, a majoranna vagy a citromtea, a meleg tej, illetve a lefekvés előtti könnyű testmozgás. Természetesen az sem árt, ha a nap második részében mellőzük a koffeintartalmú italok és a csokoládé fogyasztását.
Íme egy újabb lopott fotó, egy kedvenc oldalamról, a 19 hétről...remélem, holnap már Hunci képét tehetem föl!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr84110234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása