cucka 2007.10.06. 19:28

A 31.héten

                  

Elérkeztünk a 31. héthez (sőt, holnap már a  32.-be taposunk :) ) és úgy érzem eléggé el voltam maradva a  pocakfotókkal is! :))) Most megpróbálom bepótolni valamelyest...azonnal duplázom is! :)
Hunci ezen a  héten eléri a  40 centi hosszt és a másfél kilógramm súlyt. Növekedése lassul , agya fejlődése viszont gyors ütemben fejlődik tovább. Egyedül a tüdejének van szüksége érésre már csak. A héten (nálunk jövőhéten) esedékes egy nőgyógyászati vizsgálat, melynek keretében Fruzsi megvizslatja a méhszájamat (zárt-e?) és ultrahanggal a  magzatvíz mennyiségét is. Ha sok magzatvíz vezsi körül a  babát azt polihidramnionnak hívják és ilyenkor a kicsi vagy nem nyel elég magzatvízet vagy pedig valahol elzáródás van a gyomor-bélrendszerben. Ha túl kevés a  magzatvíz azt oligohidramnionnak hívják és ilyenkor vagy nem űrít rendesen a  kicsi, ez pedig a vesék és a  húgyutak rendellenességét jelenthetik.
Ajánlatos ilyenkor odafigyelni a lábdagadásra, visszérképződésre. Ilyenkor már egész nagy "puttonyt" is cipelhetünk magunkkal (lásd a  mellékelt ábrát is ;) ) . Ajánlott a lábszár napközbeni pihentetése, főleg ha sokat vagyunk talpon vagy nagy melegek vannak. (hál'Isten ez mostanság kilőve!) Amire még érdemes odafigyelni, az a  lábdagadás mellett a  kéz és az arc bedagadása is. Ha ezt észleljük magunkon és a  tünetek nem szűnnek 24 órta elteltével sem , értesíteni kell a  kerületi védőnőnket vagy a  nőgyógyászunkat, mert ezek a  jelek  a  preeklempszia tünetei is lehetnek (eszméletvesztéssel járó rángógörcs előtti állapot). Ez a kismamák 5-10 %-át érinti. Az előbbi tüneteket kísérheti hirtelen súlynövekedés, fejfájás, magas vérnyomás és látási zavarok. A preeklampszia valódi eklampsziává  válhat és a  kómához vezető görcsök veszélyeztetik az anya és magzata életét is.
Az egyik internetes babás oldalon megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy ezen a  héten biztos, ami biztos alapon már illett volna összekészítenem a  kórházi csomagomat is(?!). Kórházi csomagot??? De hisz nekem még itthoni "csomagom" sincs!!! Ezen felbuzdúlva ma addig nyüstöltem HuncAput, amíg végre nyakunkba nem vettük a  várost és be nem szereztünk pár  igazán nélkülözhetetlen bababútort (megvan Hunc kiságya, pelenkázója, kókuszmatraca, lepedőket kapott, kiságyra akasztható forgójátékot és egy macskás képet a kiságy felé!...de ezekről majd holnap írok és fotózok, mert most még lapraszerelten állnak a  majdani gyerekszobában!!! :)))) ).
A kórházi alapcsomagot igazából tényleg pár perc alatt össze tudnám már most készíteni -mondjuk remélem, erre egyenlőre még tényleg nem lesz szükség!- (pohár, evőeszköz, mosogatószer, törölköző, tusfürdő, testápoló, egyszerhasználatos bugyik, előlgombos hálóing vagy előlgombos pizsama -időjárásfüggő-, szoptatós melltartó- na, ez egyedül még nincs meg!- + melltartó betét, kismamakönyv -és jelen pillanatban a terheskönyvem is inkognitóban van a  lakás valamely pontján! :)-, 3 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat-jövő héten beszerzem-, személyi igazolvány, lakcímkártya, TB kártya), ami meg esetleg kimaradna (vastag tisztasági betét, általában a  Tena betéteket ajánlják szülés utánra) , azt HuncApu is beszerezheti...tehát ettől sem félek. Az meg kifejezetten energiával tölt fel, hogy úgy gondolta (magától spontán dalolva!), hogy velem szeretne végig maradni a  szülés alatt, szeretné látni az első fia születését...bár ettől picit azért félek...nemtom, hogyan fogok reagálni a fájdalomra és azt sem tudom, Őt hogyan fogom tudni elviselni magam mellett...mindenesetre, azt gondolom, erőt fog adni és fog tudni segíteni!
Jó lesz minden...:)))

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr39188423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2007.10.07. 09:36:33

Amikor elnézegetem a pocakfotóitokat mindig rájövök, mennyire hiányzik az enyém :) Hamarosan te is megtapasztalod ezt az érzést. A csomagot készítsd össze, izgalmas elfoglaltság :)

Kryszti 2007.10.07. 09:37:29

Nagyon szépen gömbölyödtök ti is. :) Élvezzétek az "egybenlét" minden percét. A papás szüléstől ne félj, csodálatos érzés ha egy férfi ezt önként felajánlja. Egy életre szóló élmény lesz számotokra, hogy a legnagyobb fájdalmaknál is fogtátok egymás kezét. :)

Pöttye 2007.10.07. 14:42:00

Szépek vagytok nagyon!!:)))
És igen..minden jó lesz... :) Minden!!

cucka 2007.10.07. 18:18:12

Akárcsak nálatok, kedves Pöttye! :)))
Én már most picit "parázom" attól, hogy kikerül a pocakomból a kislegéyn és nem azért , mert félnék a szüléstől! :)

Pöttye 2007.10.08. 11:22:49

Köszönöm a csodás levelet, amit küldtél!!!!
(((ölelés))))

vorosbegy · http://fioka.freeblog.hu 2007.10.09. 07:19:23

csinos pocak egy csinos kismamin! és nyugi, szerintem nagyon csodás élmény lesz mindkettőtöknek, ha ott lesz veled a férjed!
süti beállítások módosítása