Hunor ma extra törődést igényel, alig enged most is ide a  géphez (hihetetlen, hogy már pocakon belül is frontérzékeny volt és ez idekint is ugyanígy folytatódik!). Délelőtt elaludt a pihenőszékébe az ujja cummogása közben (ilyet se csinált még soha!):


Ma már odajutottam, hogy hordozókendőbe magamra "csatoltam", sétáltunk az erkélyen, nézegettük a  kocsikat, aztán zsiráfos csörgőztünk, gondoltam jól kifárasztom és most már mégiscsak elalszik, de semmi. Aztán betettem az ágyunkba, amíg ellátogatok oda ahova a  király is gyalog jár, és azalatt bizonytalan időre elaludt! Nem is merem áthelyezni a saját ágyába!

És akkor a recept:

Hozzávalók:
  • 15 dkg lenmag
  • 40 dkg búzaliszt (rétesliszt)
  • 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 1 kanál sikér
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • kb. 4 dkg élesztő
  • liszt a  dagasztáshoz
Áztatási idő (lenmag): 2 óra
Elkészítési idő: 30 perc (nekem kicsit több lett)
Pihentetés: 2 és fél óra
Sütési idő: 45 perc 160 fokon

Elkészítés:
  1. A lenmagot fél liter vízzel leforrázzuk és 2 órát duzzadni hagyjuk. Utána finom szűrőkanálba öntjük és alaposan lecsöpögtetjük. (ugye ez a folyamat nálunk kimaradt)
  2. A liszteket egy tálba tesszük a sikérrel és megsózzuk. (én 3 kiskanál sót tettem hozzá) A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és feloldjuk. Az élesztős tejet a liszthez adjuk, és a lenmaggal (no, ez nálam kimaradt), és még 1-2 dl langyos vízzel együtt rugalmas tésztát gyúrunk. (valószínűleg a kimaradó  nyunyákos lenmag miatt nekem kicsivel több vizet vett fel a  tésztám). Meghintjük liszttel és letakarva legalább 2 órát kelesztjük.
  3. A tésztát egy kis liszttel átgyúrjuk (készüljetek fel olyan "tömény" és nehezen gyúrható lesz), elfelezzük és két kerek cipót formázunk belőle (azt hittem a formázás már könnyű, hát tévedtem :S). Lisztezett tepsire tesszük (én sütőpapírra tettem, liszt nélkül). Letakarva további 30 percig pihentetjük.
  4. A sütőt 180 °C-ra melegítjük.
  5. A kenyereket a sütőben 160 °C-on 45 percig sütjük (további tipp a bejáratott felhasználótól: érdemes betenni egy bögrébe vizet a  sütőbe, így megfelelővé válik a  páratartalom is, valamint, ha van, a légkeveréses sütő-üzemmódra kapcsolni)
                                                                (a recept Cornelia Zingerling: Kenyérsütés c. könyvéből származik)

...amúgy, most hallom Huncos már mocorog... szóval, mára ennyi időm volt! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr30359656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mazsola01 2008.02.29. 17:53:14

Mennyire aranyosan alszik, ááááá, nagyon irigy :))
A frontérzékenységét sajnálom, nekem is megvan gyerekkorom óta, és most is iszonyat rossz (szétrobban a fejem, de semmit sem tudok csinálni :S ).

Kata763 2008.02.29. 20:55:58

Nagyon édesen alszik!!!:))))
Sajnálom, hogy szegénykét ennyire megviseli a hidegfront, Neki is rossz, meg Neked is.:(
Puszi Nektek!

Pocakos Macska 2008.02.29. 21:50:30

Csúcs ez a kép :) Juj Hunc olyandeolyan dögönyöznivaló :)))) Nóri is nyügibb, ha front van :(

Bogár · http://www.babaszoba.hu/services/blog/bogar 2008.02.29. 23:05:22

Igazán gusztán fest a kenyérke! S bevallom a mi első kenyerünknél... főleg az utolsónál... százszorta jobban ;) Apropó kenyér... még, jó hogy eszembe hoztad ;) menni kell megnézni ;)
Puszi

Bea 2008.03.01. 09:04:40

Mintha csak a mi napunkról olvastam volna. Máté is nyafi ha jön a hideg, meg szél. Már előre tartok a délutántól meg a hétvégétől. Jó lenne ha már enyhülne az érzékenysége. Aranyos Hunc ahogy bealudt, Máté most a játszószőnyegén aludt be, porszívúzás közben:)

masika 2008.03.01. 09:38:29

Nálunk is nyafi nap volt, és nem alvós. Szerintem minden baba megérzi a frontokat.
Ez a kenyér sütés jó időigényes, már ami a kelesztést illetei. Na majd ha Apa is úgy gondolja, hogy felügyeli kicsit a gyerket kipróbálom.

cucka 2008.03.01. 10:09:09

BogárAnyu ezek szerint Te is nagy sütőbajnok vagy? ;) Kérek fincsi bevált recepteket ám ! :)
Masika, nem olyan időigényes azért ez a kenyér, gyorsan összedobod a hozzávalókat, megdagasztod (ez kb fél óra), aztán letakarva hagyod kb 2. órát, addig azt csinálhatsz, amit akarsz (mi fürösztöttünk és lefektettük Hunort), utána átgyúrod, megformázod, tepsibe teszed (még hagyod fél órát pihenni) és már mehet is az előmelegített sütőbe. Mondjuk valóban hosszúak a folyamatok, de ez sajna ezzel jár! :)
Nyafi ügyben nálunk ma jobb a helyzet.. egyelőre ;)
PM, ilyenkor alig bírom ki, hogy ne puszilgassam agyon, amikor elalszik így! :)
Hát igen, Katám, embertpróbálóak a frontok és ezek a picik olyan érzékenyek! :)

Veronika · http://www.vellovicsveronika.blogspot.com 2008.03.01. 13:38:48

Lenmag nélküli lenmagos?
Erről az jut eszembe, amikor kiskoromban ciplomos teát kértem ciplom nélkül :P
Lehet kipróbálom majd a receptet
Veronika

RKriszta 2008.03.01. 14:19:43

Ház ez egy olyan édes kép Huncról.....

Csillus · http://dilidomino.freeblog.hu 2008.03.01. 17:50:22

Ééédesem, ahogy alszik, hát megzabálom :)))) Dominó is így aludt, tövig bekapta az ujját :)

Zsibrák 2008.03.01. 20:45:46

Hiperdrága, hiperdrága!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mármint Hunor...

Ingrid 2008.03.01. 21:17:33

Ohhh... azok a kis kezek :)
A receptet pedig lementem :)

Csabi · http://www.bernhardt-fashion.hu/ 2008.03.11. 20:55:44

Köszi a receptet, kipróbáltuk!
süti beállítások módosítása