cucka 2009.10.22. 11:15

Szavak

Merhogy valami szemmel láthatóan megindult a kölökben (és most nem az orrából megindulóra gondolok). Az elmúlt napokban egyre többször nevez nevén tárgyakat, melyeket eddig sosem tett. Persze 98 százalékban még mindig a maga alkotta nyelvezetet használja a külvilággal való kommunikációra, ám bátorít a gondolat, hogy mégiscsak hamarabb fog bezsélni a szépokosnagy Bátyuska, mint Hugica.

- kezdetben vala ugye a dziz (víz), ami mostanság litylity lett, ebből én messzemenően azt a lelketsimogató következtetést vontam le, hogy sikerált átörökítenem beléje egy leheletnyi humán beállítottságot, hiszen első szavai hangutánzó szavak... (profánabb magyarázat: enyém rosszokás az ágy mellé készített ásványvízes flakon, amit nemes egyszerűséggel meghúzok, gluttygluttyolva...)
- TÁTI- még mindig az apa, apu hívószava, egy átlagos napon 298ezer 643szor hangzik el, még akkor is, ha apjuk éppen itthon is leledzik, ám mégis valamely oknál fogva csippan a kapucsengő, Hunc akkor is angyali mosollyal megüdvözülve tátizik hosszasan (akik látták a Vejedre ütököt, annak ismerős lenne a Táááá-Tiiii hanghordozása... igen, éppúgy artikulálja, mint a kissrác az első szavát...). Jó csaliként szolgál hazacsalogatáskor a térről. (gyere, mert Apa már otthon vár minket... szem felcsillan, Táááátiiii, és már jön is... egy újabb 10 méteren simán és zökkenőmentesen...)
- náni- no, ez lennék én... ritkán hangzik el, de olyankor odabújik és feszíti hozzám a kistestét... könnycsalogató, hiába is bagatellizálom el... Ez a hívószó akkor is, ha valami nagy okosságot csinált (pl.felmászott valahova, ahonnan nem tud lejönni, kinyitott egy fiókot, amit nem tud visszatolni, ám már nem bír tartani sem...)
- nem, sőt nemnemnem- elég egyértelmű, nem is ragozom
- hinta
- , sőt jójójójó (a hosszított verziót én használom, ha telefonálok... )
- hámm - a gyengébbek kedvéért a mutatóujját ilyenkor behelyezi a mandulája tövéig
-
kis odafigyeléssel fellelhetők még szótövek a kifejezéstárában, de ezeket olykor a saját belemagyarázásomnak érzek. (ma = alma, Atyi= Matyi... ööö, ma néztük meg a Matyibarátot vidión, Miii= Minka, Luuu= Lilu, szavak helyett inkább mutogat-gesztikulál- jelbeszél)
- ányi, ányim (elvégre hamvas kétévesense köll kijelölni a tulajdonjogokat, birtokos névmás: enyém)
- vava - nem és nem hajlandó kutyának hívni szegény párát továbbra sem , ja és Vukot is vavának hívja
- brubrubru - motor
- bruá - autó (hoppá! van ám itt megkülönböztető jelzés!)
- - a nyomaték kedvéért bólogat is hozzá, igent jelent
- tutyitutyitutyi, tututyi, gyitágyi és társai (ismeretlen értelemmel rendelkeznek, talán évszázadok múlva a Hunor-kutatók megfejtik...)

És ilyen az, amikor végképp megszűnik a zárt ajtók biztonsága...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr61467271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinga85 2009.10.22. 11:29:40

Alakaul, alakul, nagydumás lesz Hunor az biztos :)) Ez a kép szenzációs :))) Nálunk sajnos már szék nélkül is feléri a kilincseket :S

Eriberi33 2009.10.22. 12:03:02

Most ez komoly, hogy az első szavai között szerepel a Lilu??? :-O Tudod, hogy most itt bőgök? :)

A kép meg szuperjó! Úgy imádom ezt a kispasit!! Mint az Anyukáját... ;)

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.10.22. 14:17:00

Micsoda kis szószátyár lett Hunorból:))))
Azért az a tény, hogy Matyi is az első szavak között szerepel, az én szívemet is megdobogtatja:)

masika 2009.10.22. 15:08:43

Sajátos szókincs az biztos:-) Nagy dumás már Ő is!

motymoty 2009.10.22. 15:11:54

Látszik a szókincsén, hogy sokat jártok Erdélybe. :-)

gneke 2009.10.22. 15:44:41

Tudod Cucka én képes vagyok MÁR azon mosolyogni mikor mindennapos lesz itt a blogban a Hunor-humor...micsoda szöveg lesz itt :-)))))

Csilli81 · http://malibaby.freeblog.hu 2009.10.22. 21:00:37

Cucka, Szókratész is valahogy így kezdhette:))) Lesz itt duma:))

cucka 2009.10.23. 10:22:23

@Eriberi33: @PBea: nekem is szívmelengető volt, ahogy mondta. :'(
Szövegelés kapcsán nincsenek kétségeim, csak még várat a dolog magára (zapjának este csak bólogatva vigyorgott, de jusztse ismételt :DDD)

CsJ 2009.10.23. 12:46:08

Ezek a kispasik egy nyelvet beszélnek :) A dzíz, brűűű, vava, hamm, nálunk is játszik. No meg pesze a NEMNEMNEMNEM :)
süti beállítások módosítása