Rég nem írtam Hunor beszédfejlődéséről. Nem véletlenül. Velünk továbbra sem hajlandó a minyelvünkön kommunikálni.
Még szerencse, hogy sűrűn megfordulnak nálunk barátok-családtagok. Velük csacsogva egyre többször szólja el magát.

Vasárnap például narancsba harapott, és a kesernyés illóolaját nyalogatva megjegyezte nem jó. (háperszehogy nemjó fiam, ki mondta, hogy a  héját rágcsáld?!)
A húsleves csigatésztáját következetesen dodónak hívja. Ebből korlátlan mennyiséget hajlandó beburkolni. Mondhatni 90:10 százalékos megosztásban fogyasztja a tésztát a levessel. Ha éhes, hamma felkiáltással, tátogva jelez. Van még egy ilyen rejtelem, a sót totónak hívja. Litylitty az ivóüvege. Huváhuvá bármilyen húskészítmény gyűjtőneve. Oljó-oljó kinder csokigolyó. Minden piszok és valódi végtermék is kaka vagy káká vagy káku lett. Hangulatfüggő becézgetések. Iiiii az igen, apa a Tátyi, anya a Nyányi, Nagyi Ágyi (ha igazán szüksége van valamire, akkor volt már Nagyi is), nagypapa Pápá, Dédi, néni, bácsi, Vava a kutya, Ciccci a macska, cici, ha szerinte Minka éhes, a Vuk, csücsü csücsülni, brubrá autó, pipi madár, mi én, enyém. Ha ledől az épített legovár, akkor hoppá van. Néha beficcen egy-egy köszi, tették, jó, szijjj (szia) is.
Alapszavaival tökéletesen megérteti magát a külvilággal. Megkockáztatom, egy évvel ezelőtt, több -számunkra- érthető szóval fejezte ki magát.

És Minka hasról hátra gurult ma. Félelmetesen megy az idő.

Házifogadásunk továbbra is áll: Minkesz hamarabb fog beszélni (is), mint Huncmester.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr211810322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pankanna 2010.03.05. 11:02:13

Szia!
Én másféléves kicsi lányom is totó-nak hívja a sót:-) Ez valami még fel nem fedezett egységes babanyelv szava lehet... Gratulálok a gyerkőcökhöz!
Szép napot kíván egy lelkes zugolvasó.

cucka 2010.03.05. 14:51:52

@pankanna: dejó! :)))) Hunor, ha így folytatja még egy darabig, kiadhatom az első nagy baba-ember szótárat. ;)
Köszönjük a kedves szavaidat, örülök a hozzászólásodnak, és gratulálok a majdnembeszélő másfélévesedhez! ;)

popianyus 2010.03.05. 17:01:44

Fel fog ez gyorsulni (mármint a beszédfejlődés folyamata), meglátod!! Popi is megnyomott magán valami gombot és amellett, hogy egyre több szót mond, egyszerre mondatokat is alkot. Az egyik első mondata volt a Nem jó! :-))
Aztán meg azon kapom magam, hogy a legcsúnyább itthon elhangzó szó csakis a buta lehet, mert máskülönben Réka imádja felszedni az olyanokat, amik véletlenül (?) kicsúsznak a számon, lásd: h... p...., bunkó, marha...egyebek. :-)) De ez jó, mert nem sokára én is olyan szééépen fogok beszélni....remélem....:-))

Kendemami 2010.03.05. 23:27:24

Zsombinál is gombnyomásra indult be a beszéd, de akkor aztán turbó sebességgel. Egyszercsak örülnél, ha nem értenéd, mit mond... Addig is jegyezd, mit mond, olyan jó emlékezni rájuk. Sőt, nálunk van egy szó, ami beépült a nyelvezetbe, a kölesgolyó nálunk már családilag gigu :)))

Pankababa 2010.03.06. 14:25:48

Úgy nagyjából értem mit miért úgy hív, ahogy:-) (pl a sótartóból jött neki a totó)
enyém gyerek hamar beszélt, csak kb fél éven át kínaiul, vagy valami hasonló nyelven:-) Aztán beindul majd, én is csak ezt tudom mondani. Persze tudom, hogy várod:-)

bokasa 2010.03.06. 16:42:09

Kedves Cucka!Gratulálok a gyerekekhez, tündériek. A blog is nagyon jó és a stilusod is.Nagy munka evickélni 2 ilyen kisgyeek az új környezet és háziállatok között. A férjed nagyon ismerős volt a képekeműn, de nem gyanakodtam míg nem írtál arról hogy a szomszéd mindig akkor jelenik meg egy tepsi sütivel ha beteg a macskája.Azonnal beugrott Csaba doki aki a mí drága Áfonya /westi/ kutyánkat kezelte sikerrel. Üdvözöljük.

cucka 2010.03.06. 20:40:15

Én is bízom a mihamarabbi dumálásba. Már csak azért is, mert annyira édes kis cinege hangja van. :))))

@bokasa: Üdvözlet átadva a Ház Urának és háperszehogy emlékszik Rátok! :) és hű, meg há, hogy milyen pici a világ! :o) ;)
A kedves szavakat nagy köszönettel fogadjuk, erőt ad a mindennapokban fellelhető nehézségek elviseléséhez. :)

cucka 2010.03.06. 22:13:21

@Pankababa: a dodóra (levestészta) mi lehet a magyarázat? :) a só esetében én is a sótartóra tippelek. :)

huncut_kata 2010.03.07. 23:34:07

Enyém kissráéc is csak nagyjából 1 hónapja "beszél" ennél egy fokkal jobban (és számomra már érthetően, idegenek még nem nagyon tudják megfejteni) és ő már elmúlt 2,5 éves, szóval no para :-)

Pankababa 2010.03.10. 11:24:09

dodó=oda :-) ?? (szóval oda való, érted?!:-)) persze ez már hülyeség:-) De ha másra is mond hasonlót, akkor lehet benne valami. A lényeg amúgy az, hogy nektek nem szabad ugyanazt mondani, amit ő mondd és nem szabad a "kitalált" nyelven mondanotok a szavakat, hanem a rendes nevét használjátok, különben ez lesz neki a természetes. De ezt biztosan tudod nélkülem is. pusz
süti beállítások módosítása