cucka 2009.09.08. 20:18

Hasznos mozdony

Az elmúlt egy-másfél hónapban Huncmester belészerelmesedett az autókba, mozdonyokba, motorokba. Azzal sem árulok el óriási titkot, hogy ezzel párhuzamosan vált szembetűnővé az a tulajdonsága is, mely szerint csak és kizárólag olyan ruhát hajlandó elviselni magán, amin szerepel legalább egy miniautó, vagy motor, vagy vonat (másfajta szerkót kétemberes figyelemeltereléssel lehet csak rácsempészni). Ha már vonat: a nagykedvenc természetesen Thomas, a gőzmozdony. Ha valaki ezelőtt fél évvel aszongya nekem, hogy a fiam rövid időn belül Thomas lázban fog égni, vagy azt, hogy ÉN betéve ismerni fogom az összes szereplőjét ennek a mesének, vagy hogy netalántán megveszem a Thomasos havilapot a benne található kismozdonyért... na, azt hirtelen felindulásból hangosan körberöhögöm, de legalábbis jól megjegyzem magamnak... aztán nyaralásunk előtt letöltöttem a mesesorozat részeit, hátha szükség lesz rá unaloműzőként a hosszú autóút alatt, azóta Huncmaci megosztott figyelemmel kíséri Thomas kalandjait kedvelt kisrókánkéval.

Kedves történetek ezek, pár belevaló és különböző (emberi) tulajdonságokkal felruházott mozdony kalandos mindennapjairól szól Sodor szigetén. Ám, van ebben a Thomasban egy visszatérő szóösszetétel, ami bennem állandó jelleggel felborzolja a kedélyeket, mégpedig a hasznos mozdony kifejezés, mely több formában előfordulhat (dorgálóan: ma nem voltál hasznos mozdony, elismerően: nagyon hasznos mozdony vagy, de előfordulhat boldogan, vidáman, irigykedően, környezet- és cselekményfüggő a fellelhetése, ami konstans: minden részben legalább egyszer előfordul.) Mindamellett, hogy a mesélő az a Csankó Zoltán, aki hangját kölcsönzi a New Yorki helyszínelők zord és igazságosztó főnökének is, (ugye már ez is némi kettősségre enged asszociálni), tarkótájéki bizsergést (dezsavüt az elmúlt korok szlogenjeire?) okoz az a képzettársítás, mely szerint már kora gyermekkorban meg köll tanulnia annak a büdöskölöknek, hogy miként is legyen hasznos része a társadalomnak...

És mégis a polaritásom csúcsán, szinte kivűlről hallva önmagam, mintegy azonosulva a kövérellenőr szereppel már én is emígyen dícsérem meg magzatom: ma nagyon hasznos kismozdony vagy, Huncos!

... asszem kicsit telítődtem az elmúlt napok taknyolódása alatt néminemű közösen elfogyasztott rajzfilm-mennyiséggel...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismamavagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr311368294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masika 2009.09.08. 22:06:29

Hmmm. Ezekkel az ÚJ mesékkel kapcsolatosan nekem is vannak hasonló fenntartásaim. Pontosan ilyenekért nem is nézzük őket. Maradunk a jól bevált, Én ezen nőttem fel meséknél még egy darabig azt hiszem. Különben is, egy két éves mit is ért abból, hogy hasznos mozdony vagy nem hasznos mozdony????

hugomum · http://hugoelete.blogspot.com 2009.09.08. 22:30:20

ez a tema megerne egy egesz estes beszelgetest.:)
en meg azt a tenyerbemaszo arcat nem birom Thomasnak, meg az egesz vontatott...mint a vonatok:DDD inkabb Susu, meg nepmesek...raadasul az utobbiak tobb szempontbol is...HASZNOSAK!:DDD

vorosbegy71 2009.09.09. 07:13:32

elolvasva a utóbbi 3 postodat, elkapott a pörgésed lendülete és úgy elfáradtam :)))
hát látom, Te sem unatkozol egy percet sem :))))
örülök, hogy HuncÚr jobban van, remélem mára tényleg nyoma sincs a megfázásnak!
a Kövérellenőrtől hidegrázást kapok :)))
Barni még nem fedezte fel ezt e mesét, még nem segítettem rá ez ügyben :)
pár éve még azt sem hitted, hogy rózsaszín ruhácskákat vásárolgatsz...tényleg gyűlik Minka stafirungja? :))))

PBea · http://pappb12.freeblog.hu/ 2009.09.09. 10:07:58

Hihetetlen, hogy még mindig annyira egyszerre mozdulnak rá dolgokra a fiaink, hogy én is épp most készültem írni Matyi járműimádatáról:) Bár ő még nem Thomasos, de emlékszem ez a mese már a tesóm kiskorában is tarolt, csak akkor nem volt ekkora marketingje. De Thomasos kifestőnk az volt:)))
Ezt a "hasznosmozdonyt" egyelőre én sem tudom hová tenni....

gneke 2009.09.09. 12:32:34

Nagyon rossz élményem van a mesefigurás marketingől. 2 éve karácsonykor tetőzött nálunk a Thomas láz, persze valami ilyesmit be kellett csempészni a fa alá. Szntés thomasrajongó anyukával pénztár előtti sorban állva megtudtam, ha a teljes vonatkészletet meg akarja venni akkor nagyjából 40ezerre rúg a végösszeg - egyedül nevelte a kisfiát...Mi ne akartunk ilyen hibába esni, marad a Lego, annak van értelme, de legalább volt Thomasos is. Vettünk is egy készletet, örültünk, 8ezerből megúsztuk. Kibontás után derült ki, hogy még 3 hasonló árú készletet kellett volna megvenni, hogy teljes legyen a készlet (így csak egy félkör alakú sínpálya töredéke van meg egy mozdonnyal...) Ünnep előtt mindig idegesítenek ezek a dolgok. Egyszerűen betiltanám az összes ilyen terméket, amin valamilyen mesehős van, mindegy hogy Micimackó Thomas Pókember (hamarosan ezért fog rajongani Hunc is...szóval lesz még rosszabb)vagy épp HelloKitty.
Tavasszal kapott Andor a mamájától egy Thomasos hátizsákot, rögtön az öccsének átpasszolta...

Kinga85 2009.09.09. 13:41:08

Mi még nem nézünk meséket, mert nem érdekli, a Thomast így nem ismerem annyira, csak rokon gyereknél láttam. Engem borzasztóan idegesített valamiért, úgyhogy remélem minket nem ér el a Thomas-láz, ez a hasznos mozdony kifejezés se túl szimpi :S (Helyette viszont a Hello Kitty figuráért van oda a csajszim, valamiért meg van veszve ezért a nagyfejű macsekért :) )

ilgya1 2009.09.09. 16:00:52

És sajnos meg sem tudod őket győzni,hogy ez nem is olyan jó nekik.....még mindig jobb egy fokkal,mint a Pokémonok meg a hasonló kínai (vagy ki tudja milyen) akcióhősők,akik lővik egymást orrba szájba,aztán átváltoznak mindenféle szőrnyű kinézetű alakká...na én attól tudok falra mászni...
A Thomas mánia az kell,majd megunja vagy te,aztán jön a következő főszereplő,mondjuk a verdák:):):)

cucka 2009.09.09. 19:20:43

Lehet kicsit félreérthető voltam, amúgy nincs bajom a Thomassal, talán csak besokaltam az egy napra eső részektől. :DDD Kedves mese, és ezerszer inkább ez, mint valami lövöldözős- kardozós-gyilokmese. Bár nem kergetek hiú reményeket, tudom, ezeknek is el fog jönni az ideje. Amikor még csak várandós voltam, beszereztük az összes magyar népmesét, de sajna Huncost még nem köti le, azaz egyetlen mese érdekli ezek közül (vajon mért is pont ez?! ;)) a Kacor király. :)
@gneke: ez azért nagyon durva történet, hallod-e. :(((
@Kinga85: sztem a Hello Kitty lányba pont ugyanaz, mint a Thomas fiúba! :DDDD
@ilgya1: teljes mértékben osztom nézeteidet ezügyben. :)

Csilli81 · http://malibaby.freeblog.hu 2009.09.09. 23:12:34

Nálunk a Pókember és a tini nindzsa volt a kedvenc Marcinál... no comment, de nem tudom, hogy anno 4 évesen mennyire volt szüksége ezekre, és a többi épületes rajzfilmet már nem is említem (mondtam is a férjemnek, dehát az ő fia, ő döntött...) Szóval ha egyszer kellene valakinek pókemberes vagy tininidzsás jelmez farsangra...

Kinga85 2009.09.10. 21:52:43

A pocakoshoz valamiért nem tudok kommentelni... Nagyon boldog névnapot Huncnak!!! És most nagyon sokat nőtt szerintem a pocakod, szépséges :) Visszakerestem mekkora volt Hunorral, és leesett az állam :DDDD
süti beállítások módosítása