cucka 2008.06.30. 23:21

Hétvégi elsők

Szombat koradélután, miután HuncApu befejezte rendelését egy régi vágyunkat teljesítette: összepakolta kiscsaládját és levitte a magyar tengerre, Huncorgót megismertetni a nagyvízzel. (első dokumentált Balatonos fürdőzés!). Megérkezvén, először csak a partról figyelték a fiúk az eseményeket:

Aztán felbátorodva Hunor Balatonnak szóló mosolyain, HuncApu besétált vele... és itt -ciki, nem ciki- kisfiam kicsit megijedt (úgy reszketett, mint a nyárfalevél), így nekem is be kellett mennem a vízbe, és hármasban eljátszadozva lassacskán merítettük bele. Hamar rájött, hogy ez pont olyan, mint az otthoni fürdés, csak sokkal nagyobb kádban!

Végül már a parton szárítkozott, magyarázott és játszott minden olyan dologgal, ami kimondottan felnőttjáték, (úgy mint telefonzsinór, fényképezőgép madzag, napolaj) és semmi olyant nem volt hajlandó kézbevenni, amit kutatók fejlesztettek ki 21. századi biztonságos gyermekjátékká. (strandlabda, kislabda, rágóka).

Az éjszakát Szőlőskislakon, barátoknál töltöttük, ahol egy újabb első dologgal szembesült Huncosom: mivel a királyi lakosztályt kaptuk meg (a fölső szintet), Hunc különszobát kapott. Aggályaim megint alaptalannak bizonyúltak, Hunor meseszépen átaludta az éjszakát nélkülünk, egyetlen ébresztéssel fél 3-kor, aztán 6-kor, de akkor már kibulizta, hogy közénk kerüljön és velünk durmolt fél 10-ig. És magamnak is nehéz bevallani, de sokkal pihentetőbben aludtam így, hogy nem volt velünk egy szobában...

Fogzunk -vagy micsinálunk már magam sem tudom- gőzerővel, mindent a szájába tömköd és azokkal nyomorgatja a fogínyét. Az összes erre specializált rágókát félredobja, viszont tökéletesen megfelel a célnak a kanál, vagy fürdéskor a kád pereme, vagy a kiságy rácsa.

Hunor egyre sajátosabban oldja meg ezt a hozzátáplálósdit: ebédre a 180-200 gramm húsos főzelék (most már bátran mondhatom: mindenevő lett, csak legyen benne hús és ne tartalmazzon almát!), mellé hozzácsap 50 milli vizet, majd zárja a sort kb ugyanennyi tejcsivel. Gömbölyödik is rendesen...bár  a napi többórás fitnessz tréningeihez kell is az energia!

cucka 2008.06.28. 10:40

Legújabb tudomány

Pár napja emlegettem Hunor négykézlábas tudományát. Mára oly tökélyre fejlesztette, hogy addig-addig lóbálta magát, míg hason-négykézlábazva felült! Reggel 5-kor pedig rötyögve ébresztett, ugyancsak ezzel a játékkal.
Ma délelőtt végre sikerült lencsevégre is kapnom, miközben keményen edzett: 

cucka 2008.06.27. 18:56

Szerelem

Azt leszámítva, hogy pár éve örök hűséget fogadtam Isten- ember és állam előtt HuncApunak, az ember lánya még esetenként elcsábulhat pár órára...

Velem is megesett a minap (egészen pontosan tegnap este), amikor is kulturális élményben volt részünk HuncApuval. Utoljára még nagypocakosan jutottunk el színházba, de akkor nem én választottam a darabot, most viszont -itt külön hála Pocakos Macsek jegyfeláldozásának, HuncNagyi Huncvigyázásának, a csillagok ilyetén állásának és még sorolhatnám, köszönöm-köszönöm ezúton is mindenkinek!!!- sikerült rábeszélnem HuncAput egy musicalre, mégpedig az Operett Színházban, az Elisabethre.  A színházak nekem még mindig apró csodák, imádom a varázslatot, az illatot, minél régebbi és pompázatosabb egy színház, annál nagyobb révületbe vagyok képes esni az előadás alatt. A szereposztás káprázatos volt (leszámítva szegény kereskedelmi tévén befutott (?) énekesünket, akinek mondhatni elveszett a hangja a tisztán érces és képzett hangok között), no itt estem én szerelembe, amikor  a színpadra lépett a Halál maga... ha hallottatok még karonszőrborzoló- szemkönnybelábasztó hangot... hááát, az övé ilyen... újsütetű liblingem oly átéléssel végezte a dolgát, hogy az utolsó dalánál sikerált beledörgölnie sminkjét a szemébe, elbazseválnia a fejmikrofonját is (kézire váltott), ezért a vastaps alatt már csak Konjunktivitiszes Kaszásként emlegettük... Apropó átélés: oké, azt még bevettem, hogy ez egy eléggé nőcis darab, a közönség 85 százaléka a gyengébb nemből került ki, nadehogy a mögöttem ülő betonpillangó végigdalolta a közel 3 órát, majd a taps alatt sikoltva hujjogott és a számára sem közömbös Halál megjelenésekor extázisban skandálta a valódi nevét, mint egy rock-koncerten, na ezt már nekem sem vette be a bélésem... engem még úgy neveltek, hogyha egy darab/színész tetszik, akkor azt meg lehet tapsolni, vastapsolni, felállva méltatni, esetleg egy-egy bravót is be lehet kiáltani, de sikoltozni és jujjogni meg fütyürészni... nekem valahogy ez nagyon nem fér bele, éppen az ellenkező hatást váltja ki, mint amit az illető szeretne... vagy csak én lennék ennyire maradi??!

A darab után (és még szigorúan a hatása alatt), szerelmesen hazasétáltunk. (hajrá magassarkú, iszonyatosan kényelmes kiscipőcske: röpke 8 különböző méretű vízhólyagocska ékesíti a lábam leglehetetlenebb pontjait is). Muzikális Hunorunk mindeközben Nagyizott, azonbelül evett, ivott, lezavart egy Baby Mozartot, és mire mi hazaértünk, már békésen kiterülve aludt az ágyikójában... de pár itthon töltött perc után felébredt, igaz csak rövid időre, mosolyokkal üdvözölt minket, majd aludt is egészen a nagy éjszakai viharig, amire már mi is felébredtünk...

8 komment

Címkék: hunorfotó

cucka 2008.06.26. 12:32

Imádom

...ahogy hajnalanta gügyögve, harsányan sikkantgatós nevetéssel ébreszt
...ahogy az ágyban közénkfurakszik, majd idővel szép szabályosan kitúr a helyemről
...ahogy a meleg teste hozzám ér, szelíd légzését, babaillatát, álommozdulatait
...ahogy nyújtózkodva felnőttes ásítással ébredezik
...ahogy mellettem fekszik, cinkosul rámnevet, kezével kitapogatja az arcom, a mimikám
...a reggeleket, amik meghitt nyugalommal töltenek el, életünk legkülönlegesebb időszaka ez, igyekszem kincsként magambaszívni és megőrizni mindörökre, mert nem csak neki van szüksége a közelségünkre, mi is igényeljük az éjjeli nyöszörgéseit, szuszogásait

Most kell átadnom azt az érzést, hogy mi mindig együtt maradunk... hiszen, nem lehetek mindig mellette, ha szomorú, ha csalódott, nem törölhetem le a könnyeit, nem ölelhetem át és nem puszilgathatom addig, amíg gurgulázva fel nem nevet. A szívem is belesajdul, ha arra gondolok, hogy egyszer majd valaki neki is mondhat egy bántót, odabökhet egy fájó megjegyzést és én nem védhetem meg, nem törölhetem ki a szívéből egyetlen mozdulattal, nem téphetem ki a tüskét, önmaga kell megtanulja, a másik ember bántása, csak durva pokrócok mögé álcázott, saját bizonytalansága...

"De tudd, hogy sosem leszel egyedül, én mindig ott leszek neked. Amikor szükséged van rám, és fizikailag nem lehetek ott, irányítsd a figyelmed a szívedre, és érezni fogod a jelenlétemet. Akkor emlékezni fogsz. Érezni fogod az ölelésem melegét, hallani fogod a hangom dalát, és tudni fogod, hogy szeretlek."

A kötelék közöttünk örökre szól... meg kell tanítsam, hogy megértsd...

15 komment

Címkék: érzések

cucka 2008.06.25. 23:50

Sűrű napok

Még mielőtt az örök feledés homályába merülne, szóvá kell tennem elmúlt napjaink élményekben gazdag mivoltát.

Tegnap a 30 fokos átlaghőmérsékletet a lakásban egyre kevésbé tűrtem és ennek igencsak éles hangot is adtam, majd már csak rezignáltan válaszolgattam telefonon HuncApu érdeklődő kérdéseire, hogy mit is csinálunk délelőtt, míg ő dolgozóba van?! (szétolvadunk, csak két pacát talál, mire hazajön, esetleg összeragadunk, ha itthonmaradunk, UV sugárzásnak teszem ki mindkettőnket, ha kimozdulunk...) Aztán, mégiscsak használt az öntözés, HuncApu kiadta a vezényszót: készüljünk el, mire hazaér, lemegyünk a Velencei tóra. Repestem, kapkodtam, dolgoztam, késve indultunk, egy órás kitérő volt, mire kiértünk csúcsidőben a városból, de aztán már sinen voltunk. Útközben nyári röpkeviharos felhők gyülekeztek, de engem még a jégeső se tántorított volna el attól, hogy elhagyjam a klimatizált autómobilunkat! Éppen annyi időnk maradt, hogy HuncApu és kicsifia megmártózzanak a langymeleg tóban (persze a fényképezőgépet itthon felejtettem, ezért mindenki képzeletére bízom úszónacis hurkás Hunor első megmártózását a Velencei tóban), megszáradtak, aztán meg is érkezett a tomboló vihar. Első gondolatunk az volt, hogy lent éjszakázunk, aztán ma még pihizünk egy kicsit, végül úgy döntöttünk, mégis inkább hazajövünk, hiszen akkor meghiúsult volna  a mai programunk.

Ma a szokásos csajos napunkat ültük, Ficánka Helénával és csodaszép anyujával. Egy ilyen nap és rájövök: Hunor még annyira kismazsola Helénához képest... Heléna már csattogva követ a konyhába, rámol, rágcsál, mászik, járkál, feláll, leül, eldől, rendezkedik, mindenen és mindenkin keresztülgázol, beszél (no, ezt inkább majd az anyja mesélje el), Hunor meg csak arcára fagyott mosollyal igyekszik szemmel követni a rakétalédit! Igazi kaszkadőrlány, akire minden percben figyelni kell. Édesek voltak nagyon együtt, bár a pancsolós prodzsektünket bojkottálták a percre pontosan egymást váltó alvásukkal, de így se bántam, nagyon jót beszélgettünk...

Igazi kincsekre bukkantam este letöltve HuncApu telefonjáról a fotókat... Nem gondoltam volna, hogy a fiam így is tud nézni (azóta is azon gondolkodom, miket mondhatott ekkor neki az apja?!):

cucka 2008.06.24. 11:45

Hőség

A melegre való tekintettel képtelen vagyok épkézláb gondolkodásra, életfunkcióim lecsökkentek, mint egy vizilónak (csak a tópart hiányzik hozzá). Hunor ragacsbaba, hihetetlen módon izzad és erőlködik. Erőlködik, mert szeretne megindulni mászni, egész nap négykézlábaz, (térdel és előre-hátra imbolyog, a fejével szigorúan kitámasztva a földet) majd lefotózom, (videózom), hihetetlenül aranyosan igyekszik felülkerekedni a gravitáción (meg a nehéz fején).
Reggel megkérdezte gyermekem apja, hogy ugye milyen kipihenten aludtunk, most, hogy megérkezett a hidegfront? Igyekeztem apránként megemészteni minden szavát és elgondolkodni azon, hogy én mért emlékszem arra, hogy fél 2 és fél 6 között négyszer (vagy hatszor?) voltam fent és, hogy ha valóban jól aludtam, az rám mért nincs ilyen hatással, és én mért nem így emlékszem? de hangosan nem mondtam semmit, csak pislogtam ki az ágyból, oldalamon az örökmozgó négykézlábazóval. Aztán vetett egy pillantást az ablakraszerelt hőmérőnkre és konstatálta, hogy ahhoz képest, hogy még csak 8 óra, már 28 fok van... továbbra is értetlenül pisloghattam, mert megjegyezte, talán mégsem érkezett hidegfront ma éjjel... rosszalló tekintetemtől kísérve pillanatok alatt távozott dolgozóba, otthagyva a magyarázó aligcsipással és az ébredéses kusza gondolataimmal (álmodtam? vagy tényleg ezt mondta volna?)... arra jutottam, talán meg(s)üthette a nap Életem Értelmét...

Hétvégén megkezdődött Hunor űrhajós kiképzése, melyet nagy örömmel fogadott:

cucka 2008.06.23. 18:06

Játék

Több helyen találkoztam már ezzel az asszociációs játékkal, ezeddig kihagytam, mert nem voltam ráhangolódva, ma viszont finomabb mechanizmussal működöm, érzékenyebbek a csápjaim az ilyesmi felé... Szóval a játék lényege, az ABC betűít végigpörgetve a betűről hirtelen eszünkbe jutó szót (szavakat) véssük le. Érdekes dolgok sülhetnek ki belőle....

A: anya, apa, alvás, ajándék
Á: ágy, árnyék, álom
B: betegség, baba, barát, beszéd, bumm
C: címer
Cs: csalás, csalódás, család
D: dráma
E: elefánt, energia
F: fedd back
G: gond, gondolat
Gy: gyerek, gyógyszer
H: híd, háló, hang
I: ima
Í: írás
J: játék, jóindulat
K: kulcs, katalizátor, kontaktus
L: ló, lépés
M: majom, munka, meleg, mese
N: nagy, nehéz
Ny: nyuszidoki
O: operál, orvos
Ó: óriás
Ö: önt, ölelés
Ő: őriz
P: pár, pallos
R: ruha, ránc
S: sólyom, sablon
Sz: szem, szép, szomorú, szabadon
T: társ, támogat, távolság, tekintet
U: unalom, undor
Ú: út, úr
Ü: üres, ütem, üzenet
Ű: űr
V: válasz, vádlott, vélemény
Z: zár, zaj
Zs: zsindely, zsupsz

Ennek kapcsán, én sem dobnám tovább a labdát senkinek, akinek van kedve, és olyan hangulatban is van, engedje a fantáziáját szabadon és játsza tovább!

2 komment

Címkék: játék

cucka 2008.06.23. 15:23

Kánikula a köbön

Forró nyári hónapok szülötte vagyok, minden évben alig várom (bár most már inkább múlt időben kellene írnom) ezeket a hónapokat, amikor is aligruhácskákban koktélt szürcsölgetve lubickolhatok a tomboló nyárban. Tavaly viszont valami megpattant bennem, ezidőtájt már pocakos voltam és az egyre nagyobb kánikulai melegeket nagyon nehezen viseltem. Várandósságom útóhatásaként megmaradt ez a fajta fóbiám, tudom, hogy lesz még melegebb nyár is, de már most alig élünk. Lakásban lenni nem jó (jelen pillanatban 29,5 fok van a szobában), az utcán lenni nem jó (éget a nap, szélcsend van és a babakocsit tolva pillanatok alatt ragaccsá változom, nem beszélve izzadós kisfiam hasonló ragacsosságáról). Leginkább úszóhártyákat növesztenék és egy tóban üldögélve várnám, hogy elmúljon ez a forróság.

Hétvégén sikerült apránként kimenekülnünk a betonrengetegből, szombaton shoppingolósas svéd áruházasas (ott legalább volt klíma), Csillagbabás-Baybees-ismerkedés volt. Valószínűleg türelmetlenségemnek és fáradtságomnak is köszönhető, de elég negatív intróval indult a nap.

Vasárnap délelőtt "Irány, Horány!" felkiálltással meglátogattuk egy kedves volt kolléganőnket, aki szintén babát vár. A hűs, lombos fák alatt Huncos igazán jól érezte magát, Boci kutyával örök barátásgot kötött: Hunc vakargatta, Boci cserébe nyalogatta Hunc talpát:

Dajcslandos barátosnémmal Duna partoztunk, finom sült hekkek társaságában, melyet szívesen dokumentálnék fotókkal is, de olyan egyértelmű tiltást kaptam, melyet, ha megszegnék, akár barátságunkat kockáztatnám... :)))) (nem a legelőnyösebb arccal szerepelünk a fotókon, legyen ennyi elég).

Mára pedig időpontunk volt a Szemklinikán. Hunor eszméletlenül jól viselte a maceratúrát, a doktoronénink nagyon alaposan megvizsgálta, majd megfestette a szemét (ugyan nem értem, mért nem lehet ehhez szemcseppet használni, mért kell egy indikátor papírszerűséget beleerőszakolni egy csecsemő szemébe ?!), 2-szer 5 perc elteltével leellenőrizték, hogy járható-e a könnycsatorna (egy vattapálca segítségével belenyúltak az orrába), és mivel bizonyítottan ismét eltömődött, jött az átfecskendezés. Idáig én tartottam fogtam le, de innen átvette egy fiatal, kedves doktornő, aki Huncosnak nagyon tetszett, azt se bánta, ha közben csöndesen elhagytam a süllyedő hajót... Sajna, mindent hallottunk a folyósón, az egészbe a legbosszantóbb az emberi kiváncsiság volt: a tömött folyóson sokan az arcombabámulva figyelték miként reagálok a kisded üvöltésére... (nem, nem téptem fel az ajtót és nem rohantam be őrjöngve kimenekíteni a fiamat!). Az átfecskendezés talán most sikeres volt, ugyan tovább kell csöpögtetünk ismét antibiotikumos szemcseppel, viszont szemmel látható a javulás! (hiszek az írott szó erejében: ez volt az utolsó ilyenirányú beavatkozása Hunornak! ) 

A leglúdbőrösítőbb egy beteg gyerek látványa, és tulajdonképpen most Hunor nem is volt beteg, csak fenemód kiszolgáltatott és védtelen... már előre rettegek, az első megfázástól, bármitől...

cucka 2008.06.20. 16:05

Hírek zanzásítva

Pihü után szabadon, illik megemlékeznünk az idei apák napjáról. Ugyan mindenki máshogy tudja, hogy mikoris ünneplik, vannak akik stílusosan poénosan május 19.-éhez (Ivó napjához) kötik, mások szerint konkrét dátum (június 3.), és ismét mások június harmadik vasárnapját célozzák meg az ünnepléssel. Mi valahogy mindegyikről lemaradtunk, talán, mert kicsit én is giccsesnek, műszagúnak, túlzottan ámerikaisnak érzem ezt a köztudatba még annyira nem bevésődő ünnepet. Nomeg aztán, az év mind a 365 napján fontos kiemelnünk az ő szerepüket (melyet igencsak igényelnek is!).
Az én különleges okom amiért éppen most dicsőítem gyermekem apját az az, hogy tegnap óta önként és dalolva (nomeg némi presszúrával és kicsinyke zsarolással vegyítve) felvállalta Huncosom őrizetét heti kétszer (vagy háromszor), pár órára, amíg szerény személyem fitnesz termek mélyén igyekszik visszanyerni sosemvolt modell alkatát. Az elhatározás nagyon erős, egyelőre semmi sem tántoríthat el. (még a frissen főzött csülkös bablevesnek is ellenálltam tegnap, ugyan kis
külső rámhatással, de akkoris)

Aztán meg, cudar meleg van, de ez sem tántorított el minket Ingriddel a mai Margit szigeti sétánktól (meg a rituálés sajtos-tejfölös lángostól). Huncos olyan szokásokat vesz fel, mint a macskáink, a melegre való tekintettel előszeretettel alszik el a padlón...



Hozzátáplálódással különösebb gondunk nincs, kezdek belejönni a Hunor számára főzőcskézésbe, főleg úgy, hogy egyre karakteresebb mennyiséget képes eltüntetni. Béketárgyalásokat folytat a gyümölcsökkel is, bár az almától (még más gyümölcsbe is belekeverve), szabályosan kirázza a hideg, úgyhogy azt hiszem, egy időre ismét száműzöm étrendjéből.
Éjszakáink ismét nyugodtak, maradt az egyszeri ébredés 2 és 3 óra között, de ilyenkor pár korty tej és ismét békésen alszik tovább.

Nagyon elvágyom a betondzsumbiból... szemem előtt egy tópart, árnyékot adó lombos fa és könnyű szellő képe lebeg... és az érintetlen természet hangjait akarom hallani... ehelyett szólj anyádnak adjon pénzt autó trombitál az utcánkba, egyik szomszéd max hangerőn zenét hallgat, másik szomszéd alattunk porszívózza és sikálja a szuzáját fényesre.... áááá....

cucka 2008.06.18. 17:25

A mumus visszatért

A múltkori beavatkozás sajnos eléggé tiszavirág-életűre sikeredett, így a rettegett rémünk visszatért. Már napok óta látjuk mindketten, hogy valami nem az igazi, de nagyon bíztunk abban, hogy csak az érzékeink űznek gonosz tréfát velünk, és a következő reggelen már se híre se hamva az egyre nagyobb mennyiségű váladékozásnak. Igen, újra gond van Huncos szemével, hiába igyekszünk tudomást sem venni róla és csöndben kivárni, hogy megszűnjön a panasza...

Hétfőn délre van időpontunk a Szemklinikára... szeretném azt hinni, hogy ez már valóban az utolsó beavatkozás lesz... bár, -hála az internet jótékony hatásának- sikerült fölkutatnom igazán extrém eseteket is, ahol a 29 éves (!) fiatalember szemébe, műtét segítségével egy csövecskét helyeznek el, ezzel igyekezvén megakadályozni a könnycsatornája újbóli elzáródását (hegesedését).

És van habszivacsunk, számos... bár Huncos ezt is pillanatok alatt szétcibálta, de legalább jelen esetben nem kell elkoboznom tőle a nagy habszivacs darabokat.

Hosszú hetek óta, ma először aludta ismét át Hunor az éjszakát (najó, egyszer ébredt 1 órakkor, de ez az elmúlt időszak után, valóban sétagaloppnak mondható). Igazán itt volt az ideje, mert energiatartalékaim legalját kapirgáltam össze újabban reggelente. Egész pontosan már nem is tudom, de kb. 3 hete nem alszik éjszakánként, voltak olyan éjjeleink is, amikor félóránként felébredt. (ilyenkor keresgéltem a kórházban kiadott papírok között, hogy nem csúsztattak-e be egy csereszavatosságot is?! ...)  Már nem tudom, mire fogjam, a frontra és a fogzásra bizton számíthatok! :))) Remélem, a visszaváltozott Huncorgó ismét marad egy jó darabig... legalább addig, amíg ismét fel nem töltődöm egy csöppet!



Kedves Barátnőm kismamasága tegnap délelőtt, a terhessége 37.hetében lezárult 11 óra 15 perckor, helyét átvette a felelősségteljes Anyukaság, hiszen két ilyen apró csodával, mint Nimród (2240 gramm) és Bendegúz (2490 gramm) úgy érzem, meg lesz az egész napos elfoglaltság!

Mindhárman nagyon jó egészségnek örvendenek, remélem, holnap délelőtt személyesen is megcsodálhatom őket!

cucka 2008.06.16. 14:28

Az új családtag

Várandósságom 32. hetében (igen, valóban a 32.-ben), egyik onlájn kismamás okosítón felkészítettek, hogy a kórházi csomagom innentől bezony nem árt, ha készenlétben vagyon (a hátralevő 8 héten át állt bekészítve a kocsi csomagtartójában) és a baba érkezése körüli dolgoknak is bezony illik ám a helyükön lenni, mert mostantól már bármikor babázhatunk! Pánikrohamom hevében zokogva közöltem HuncApuval, hogy mi nem is várjuk szegény gyermeket kellőképpen (és ezt Ő biztosan érzi is!), hiszen pár ruhácskán kívül még semmilye sincsen! Nyakunkba vettük a várost és a legszükségesebbeken kívül sikerült beszereznünk egy nagyon mutatós és a konyhabútorunkhoz maximálisan illő, ám gyakorlati szempontból -egyelőre- maximálisan használhatatlan etetőszéket.

A napokban viszont előállt az a furcsa helyzet, hogy bár én szívesen etettem Hunort a pihenőszékében ülve, én pedig mellette lehuppanva a földre, dedünk rájött, hogy nemcsak, hogy fel tud egyedül ülni a pihenőszékében, hanem már menekülési útvonalat is kidolgozott. Szóval tűrhetetlen állapotok uralkodtak és nem csak étkezésekkor, hanem már egy egyszerű mosogatás alatt is percenként kellett hátrafordulnom, leellenőrizni, hogy Hunor a helyén van-e még?!

Első körben megnéztem a kedvenc márkám (a bevált pihenőszék márkája), olasz honlapját, ahol sikerült is találnom egy nagyon praktikus, viszonylag ár-érték arányban elfogadhatónak mondott darabot, melyet magyar oldalakon is egekbe dicsérnek. Fantázianevén békás mintájú volt, de természetesen azt külön meg kellett volna rendelni és az amúgy sem akciós. A választható akciósok közül az egyik gyermekkorom megkopott konyhai viaszosvászon asztalterítőjét idézte (haloványkék kockákon halovány narancsok és félbevágott társaik), a másik a képen látható enyhén retro darab (de mindenképpen uniszex, gondolván a jövőre). A következő versenyfutás a hozzánk legközelebb eső bolt felkutatása, már gyerekjáték volt. (természetesen akciósan utolsó darabos, telefonon félretetetni..stbstb).

Így ma délelőtt kislakunkba érkezett az új családtag, melyet Hunor büszkén fogadott magáénak és vidáman üldögélt és játszadozott benne, miközben elköltöttük mindhárman ebédünket.



... és akkor kérdezze még egy valaki meg tőlem, hogy mi kerül pénzbe egy gyereken... ma nézegettük a következő kocsiüléseket, hiszen Huncos elmúlt már jócskán 8 kiló és a mostani 9 kilóig jó neki... hááát, itt aztán valóban a csillagos ég a határ és még az alsó kategóriások is a minimálbér határán mozognak...

cucka 2008.06.14. 13:39

Newsee...

Valamiért nálunk mackók tömkelege veszi körül Hunort. Macikat (még rágóka formában is) kaptunk a hozzánk látogató kedves barátoktól, rokonoktól, macik őrzik az álmát, macikkal ébred és őket dobálja rendezi át maga körül ébredéskor is...

Az egyetlen "kivülálló" egy svéd nagyáruházas réparágó személye, amit Huncos, születésekor kapott, nagyon kedves barátnőimtől. Hunor ezeddig szinte nem is vett tudomást róla, nyuszkánk az ágya végében, delikvensünk lábánál lapult, őrizte csöndben és türelmesen, észrevétlenül várta a sorát. A napokban eljött ennek is az ideje, nyuszómuszó ágybanalvós kedvenccé lépett elő, talán a hosszú címke is teheti (minél hosszabb egy játék címkéje annál kedvesebb lesz Huncnak az a játék). Mindenesetre percek alatt csöpögős nyálassá alakítja át kis kedvencét (és természetesen annak cimkéjét):



A dolog érzelmi részéhez tartozik, hogy nekem is volt egy hasonszőrű narancssárga plüss nyuszim kislánykoromban, akit kopottra szeretgettem az évek alatt... vele bújtam össze, ha féltem a sötétben, neki suttogtam el legféltettebb titkaim és ő volt az is, aki éveken át elkísért minden osztálykirándulásra és nyári táborba...
HuncApu szerint ingerszegény környezeteben élünk, mi kettecskén Hunorral. Ennek érdekében tegnap délután és ma délelőtt mindenhová magával rángatott minket. Hm, nem tudom mire gondolt, talán a kocsiban eltöltött gazdag káromkodásokkal és stresszel telt levegőre? vagy éppen, hogy mindketten csücsüljünk egy állatorvosi rendelő műtőjébe, ahol semmihez sem érhetünk hozzá és nézhetjük, hogyan operál Apu? vagy kocsiban ülve várjuk amíg ő ügyeket intéz? Mindenesetre ezért lemondtuk a tegnapi valamint a mai csajos programunkat... (azért egy koradélutáni Pocakos Macsek család még belefért... nagyon jó volt látni őket, Anyuka is és Nórka is tüneményesek, sajna kevés időnk volt -annak ellenére, hogy közel egy órán át egy bolt előtt ácsingóztunk- de tudom, ebből a találkozóból is lesz "legközelebb" :D )

Nem érzem sokkal ingergazdagabban magam, bár fáradtabban klasszisokkal...

Sokat tanultam ezalatt a 2 nap alatt emberekről, barátokról, kapcsolatokról... nem biztos, hogy mindig az az igaz barát, aki csak a bajban képes melletted állni és együtt szenveditek át magatokat a mindennapokon, hanem sokkal inkább az, aki veled tud nevetni, ha boldog vagy és aki veled örül, mert látja, hogy jól érzed magad a bőrödben... az elvesztés, mindig egyfajta megfoghatatlan fájdalommal jár... titkon, reméltem, neki is pont annyira hiányoztam, mint amennyire Ő nekem... közhelyekbe sűrített ki nem mondott szavak... nincs időm...

Talán mégiscsak igaza van HuncApunak, sokszor én erőszakolom ki egyes emberek barátságát, arra gondolva, szükségük van rám, csak nem mernek nyitni felém, holott lehet, hogy ez is csak rólam szól, arról, hogy nekem van igazán szükségem a szeretetre, az elismerésre...

Jártamban-keltemben akadtam rá Kahlil Dzsibrán (Gibran) libanoni keresztény költő filozófiai tartalmú műveire, verseire, akit azóta is nagy tisztelettel idézek, olvasok.

Neve azzal vált ismertté, hogy -mivel Amerikában élt-,  igyekezett gyökereit nem megtagadva megismertetni az amerikai néppel az arab kultúrát, fordulatos népi közmondásait. Műveinek, mély vallásossága, szentimentalizmusa és szülőföldszeretete szolgált alapul.

Közzéteszek egy igazi gyöngyszemet, egy hozzám nagyon közel álló gondolatsort:

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.
Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai.
Általatok érkeznek, de nem belőletek.
És bár véletek vannak, nem birtokaitok.
Adhattok nekik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok.
Mert nekik saját gondolataik vannak.
Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem.
Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok
el, még álmaitokban sem.
Próbálhattok olyanná lenni, mint ők, de ne próbáljátok őket olyanná
tenni, mint ti vagytok.
Mert az élet sem visszafelé nem halad, sem a tegnapban meg nem reked.
Ti vagytok az íj, melyről gyermekeitek eleven nyílként röppennek el.
Az íjász látja a célt a végtelenség útján, és ő feszít meg benneteket
minden erejével, hogy nyilai sebesen és messzire szálljanak.
Legyen az íjász kezének hajlítása a ti örömetek forrása;
Mert Ő egyként szereti a repülő nyilat és az íjat, amely mozdulatlan."

(Kahlil Gibran)

4 komment

Címkék: egyéb

cucka 2008.06.11. 19:12

Ez a nap is eljött

Amikor írni kezdtem ezt a bejegyzést még csak délutáni családi idillünk képekben való bemutatását terveztem, egyéb érdekesebb, izgalmasabb témák hiányában... aztán a vihar gyors megérkeztével, kisdedet ágyba tettem és  próbáltam megmenteni az erkélyen rekedt dolgokat. A hálónkban nagy volt a csend, majd pár perccel később belépve ez a kép fogadott (közben végig arra buzdítottam Hunort, csak most ne engedje még el a korlátot, mert ezt nekem soha senki sem fogja elhinni, ha nem tudom dokumentálni!):



Hogy hogy sikerült idáig feltornáznia magát? örök rejtély marad, de az biztos, hogy (nagyon finom az ágy kerete) holnap reggel HuncApu első dolgai egyike lesz a kiságyat egy szinttel lejjebb állítania...

Ezután tudom már nagyon snassz, de következzék a beígért délutáni idill képe, van itt kérem macska, gyerek, bicikli és muskátli is (a járóka egyik oldala azért lóg ilyen bénán, mert tegnap lábköröm áldozatok árán sikerült csak felállítanom, igen, pont ilyenné):



És újabb "húsos" konzerv következett ma, pulykás-krumplis és imádja ezt is. Csak mondaná meg nekem valaki, ezek után mért éhes éjszaka? Másfél- két óránként ébred és valóban mennyiségeket eszik... ezáltal tejem is van bőven... nem értem-nem értem...

cucka 2008.06.10. 21:37

Esse jó, asse jó

Napok óta stagnál hozzátáplálásunk színesnek induló palettája. Azaz a delikvens nem óhajtja tovább színesíteni a befogadható étkek skáláját, tüntetőleg csücsörített ajkakkal hátrafelé feszíti magát pár kanál elfogyasztása után a pihiszékében. Én meg nem erőltetem... Viszont a hűtőszekrény (fagyasztó) lassacskán már csak Szemünkfénye miatt üzemel, hiszen mindent főzök, pürésítek, kóstoltatok (persze, nem ízlik neki úgy igazán, csak egy-két kanál erejéig), gyümölcsöt darálok-reszelek a kis okos szerkezetemmel (ugyanúgy járok vele, mint a főzelék társával), ezért lefagyasztom egy későbbi visszakóstolás reményében. Az állandó Jolly Joker a sütőtök, minden mennyiségben és minőségben.

Ezért ma HuncApu támogatásával egy bátor (merész?) lépésre szántuk el magunkat (bár ezzel szerettem volna várni 7 hónapos koráig): délben megkóstoltattam vele egy új ízt, mégpediglen konzerv formájában a sütőtök-pulykahús kombinációját. Először még remegett a kezem (és a gondolataim is!), mi lesz, ha mégsem eszi meg? Talán hibázunk, hogy ilyen korán hússal "tömjük"?
Mit ne mondjak? az első kanálkával eldőlt minden... én Hunort ilyennek még nem láttam! Igazi ragadozó módjára szinte ízlelgetés nélkül nyelte az ebédjét. Gyakorlatilag alig maradt valami a 190 grammos bébiételből!

Ismét bizonyításra került, hogy a vér nem válik vízzé, ez a gyermök HuncApu almája arról a bizonyos fáról, nincs mese, be kell látnom...

cucka 2008.06.09. 18:36

A játék

Szocializálós-ajándékozós-piramis játék következik (by Baybee and Micka):

1. csatlakozhat bárki, akinek leledzik a tarsolyában egy működőképes blog
2. az első 3 kommentben virtuálisan jelentkező (figyelem-figyelem! "enyhén" módosult szabályokkal: sok ágon futó vigaszdíjasaim is vannak!), saját kezecskéim által készített miazmárt kap ajándékba tőlem (jó vagyok: mágneses toalett angyalka, hóember valamint ünnepi ajtódíszek manufakturájában, de igyekszem túllépni önmagam korlátait)
3. az ajándék az elkövetkezendő 365 nap valamelyikén fog megérkezni (de mindenképpen Hunor első óvodai munkanapja előtt!)
4. cserébe előre köll fizetni, mégpediglen úgy, hogy ezt a játékot a kedves jelentkezők is közzéteszik a saját blogjukban, így ők maguk is megajándékozhatnak újabb 3 emberkét.

Izgatottan várom az első három delikvenst! :)
 

37 komment

Címkék: játék

cucka 2008.06.09. 13:09

A döntés

Egy régi dilemmámra tettem szombaton pontot, ugyanis nem szerettem volna beállni a sorba és a gyerek születésével egyenes arányban megszabadulni a hosszú, szőke fürtjeimtől és helyette átvedleni harmincas anyukába. Mégis megtettem, egyrészt HuncApu imádja, ha rövid a hajam, másrészt én is tudom, mélyen ott belül, hogy a vékonyszálú hajamnak jót tesz a borzolt rövidség.
Így szombat reggel, az esküvőre készülődés fodrászolásakor mégsem az előre megbeszélt kontyot kértem, hanem rövidet, újat. Mit mondjak? nagyon jól érzem magam az új külsővel, igaz a jól bevált hátradobomahajam mozdulat még a csuklómban van, vicces ahogy a levegőt hessegetem magam körül.



Az esküvő csodaszép volt, a lakodalomban istenit buliztunk, Hunor nagyon jól viselte magát (igazából éjfélkor csak azért mentünk a fiammal a szállásra, mert már én fáradtam el), ha megéhezett evett, aztán aludt. A buliból is kivette a részét, már most kézről-kézre adogatták a Lányok, ő pedig mindenkivel táncba ment, legyen az mulatós vagy éppen összebújós lassúzós. Még engem is megtáncoltatott...

Drága Ifjú Pár! Hát akkor ezúton is nagyon sok boldogságot, hosszú, szeretetben és szerelemben együtt töltött éveket kívánok, sok-sok aprónéppel magatok körül!


cucka 2008.06.05. 12:52

Lelki kommunikáció

Nem mondhatom, hogy nehéz életem van, a szó klasszikus értelmében, és azt sem, hogy mióta itthon vagyok felemészt a stressz vagy a napi 10-12 órai iroda munka. Nem kell értetlen emberkéknek értelmesnek tűnő utasításokat adnom nap mint nap, nem kell elégedetlen ügyfeleket szőkenős bűbájjal leszerelnem és türelemre intenem... Persze tudom, helyette van egy napi alig 24 órás ügyeleti szolgálatom, immáron fél éve. Mégis: valahogy mindig volt. Néha kicsit fáradtabban, néha kicsit több öniróniával, de vettem, veszem az akadályokat, hiszen az volt a vágyam, hosszú-hosszú éveken át, hogy családom legyen, gyereke(i)m legyen(ek).

Most viszont a múltheti nemalvásos éjszakákkal
(amikről később, egy tiszta pillanatomban összeállt a kép: éppen egy fejlődési ugrásnak - 3., 6. hónap környékén van ilyen, plusz-mínusz pár nap- lehettünk éjszaka is éber tanúi: a szoptatott babák ilyenkor akár óránként is cicire kéredzkedhetnek, mintegy ezzel is megváltoztatva a tej mennyiségét és milyenségét, azóta amúgy helyreállt az éjszakai rend), úgy megdobott Magzatom, hogy azóta is képtelen vagyok magamhoz térni. A nap leglehetetlenebb időpontjában képes vagyok elaludni, hogy aztán éjjel egykor a másnapi teendőkön, programokon kattogjon az agyam, egészen addig, amíg át nem sugallom ezt valamiképpen Hunorba is, és föl nem ébred ő is. Igyekszem figyelmen kívül hagyni a lelki köldökzsinórunkat, de félelmetes, hogy mennyire működik köztünk még mindig ez a valami. Egy egyszerű példa: az utóbbi időben minden egyes bevásárlás vagy séta alkalmával nénik/bácsik igyekeznek kontaktusba lépni Hunorral. A (nekem! sem) nemtetsző emberekre kétféleképpen szokott reagálni: 1. igyekszik tudomást sem venni a tőle 10 centire lévő gügyörésző arcról, 2. lefittyedő-HuncApus ajakbiggyesztéssel szemrevételezi az illető produkcióját (szinte már nekem kínos ez a porig alázó pillantás), majd, ha még ebből se ért az illető homlokráncolós panaszkodós nyekergésbe kezd, miközben felveszi velem a szemkontaktust, hogy szabadítsam már onnan ki.
Hunc kicsi szíve még oly tiszta  és ártatlan, ő mindenki felé nagy-nagy szeretettel és barátsággal nyit. Sok esetben pl. sorban állás közben ő maga kezd el kokettálni a mögöttem állókkal (akiket, ha szemrevételezek, általában nekem is tetsző egyének!), és ilyenkor nagyon nehéz úgy manővereznem a babakocsival, hogy kiküszöbölhessem fiam megérintését. Nem, nem arról van szó, hogy Steril Anyuka vagyok, sőt hagyom is, hogy a megfelelő kosz- és bacimennyiséget csöppöm magába tömhesse, imigyen (is) szerezve immunitást, de az idegen kezek simogatásától mégis igyekszem megóvni őt, minél kevesebb konfrontációval. (ezért tolom "véletlenül" éppen csak annyival odébb a babakocsit, hogy éppcsakhogyne érhessék el...)

Ugyanilyen kapocs van köztünk akkor is, ha én idegesebb/ingerültebb/türelmetlenebb vagyok. Olyankor pillanatok alatt rá is átragad, szinte görcsösen figyelnem kell és kiűznöm magamból a rossz gondolatokat, a negatív érzéseket, több-kevesebb sikerrel.

Még mindig tombol a közel 30 fok a lakásunkban. Izzadós Hunorunk betakarására az apja találta ki a tökéletes megoldást, a mi egyik nagypárnahuzatunk formájában (olyan hatalmasnak látom és mégis milyen pici még... és ugyanúgy alszik, akárcsak az apja, hason, egyik láb kikandikálva a takaró alól, egyik kéz pocak magasságban begyűrve maga alá):



Minket össznépileg vagy magával ragadott a meleg bódulata vagy csak egyszerűen megcsípett egy cecelégy. Este mindannyian 10 körül ágybakerültünk és elaludtunk, Hunor egyszer nyekergett 3 óra körül, szerintem fel se ébredt (mint ahogy én sem), mindketten álmunkban tudtuk a kötelességünket. (én kivettem mellre tettem, ő szopizott), majd pár perc múlva aludtunk is tovább. 6 körül megismétlődött a jelenet, arra ébredtem, hogy HuncApu 8 után szólt, hogy ő biza elaludt, mert ilyen még nem volt, hogy a mi örökmozgó és örökébresztő kisfiunk ne keltsen legkésőbb 7-kor. (ezért hónapok óta nem használunk ébresztőnek telefont sem). Huncos körül-belül negyed órát töltött ébren (no meg én is), evett aztán dobtunk egy szunyát olyan délig (idejét nem tudom, mikor volt ilyen?!). HuncApu kissé ingerült telefonhívására ébredtem, mert szerinte sosem vagyok elérhető (bár igazán nem is akart semmit se mondani). Hunc is rezegtetett párat a szempillájával, evett és most újra alszik. Betegnek nem látszik, a minimálisan ébrentöltött idejében a kedve jó volt. Mondjuk, szívem szerint én is csak aludnék, aludnék...HuncApu meg itt szorgoskodik körülöttünk... és erkélyrendezésre (virágültetésekkel járó én-feladat) igyekszik buzdítani.... jajj nekem!

13 komment

Címkék: egyéb

cucka 2008.06.02. 16:47

Félév

Félév nagy idő. Fél év alatt egy útnak induló pici, mozgó kiscsomagból kész kisember lett. Egyre kisfiúsabb napról-napra. Egyre mosolygósabb, egyre huncutabb, eddig is tudtuk, de mostmár egyre szembetűnőbb, hogy mennyire érti a beszélgetésünket. Visong, ha meglátja a kék evőkanalát, keze-lába sajátos táncot lejt, szemei csillognak, miközben türelmetlen mormogások hagyják el a torkát. Az előkéje felkötésével már elszabadul a pokol: türelmetlen hördülésekkel jelzi, hogy most már nagyon enne, nyomatékként mellékelve pár deciliternyi nyálat.
A pelenkázón már pelenkázhatatlan, marad a mi ágyunk, ott is többször megpördül-fordul egyetlen átpelenkázás alatt. A járókájában atomrobbanáshoz hasonlítható óriáskáoszokat képes véghezvinni pár perc alatt: piciny ujjacskáival pillanatok alatt elemeire szétkapirgálja az állatos habszivacs szőnyegét, megrágcsálja, majd szétdobálja mindenfelé, ha lehetősége nyílik rá kidobja a járókából is, macskáink legnagyobb örömére, mert így ők is játszhatnak velük.
Fogzásügyileg a doktornéniknek lett igaza, bár akkor még nem hittem neki: nyáltengerünk és fogínyfájásunk ugyan már van jóideje, de apró fogacskának még nyoma sincs. (azaz van: fehéredő fogíny képében, mintha éppen csak alatta lennének Huncos még kinembújt gyöngyöcskéi).
 



Az evéssel, úgy érzem, nem lesznek különösebb problémáink (sütőtök és krumpli bármikor jöhet), bár a tápláléka 90 %-át még mindig kizárólagosan az anyatej fedezi. (a maradékot: napi egyszer, ebédidőben 4-5 kanál főzelék, pár korty víz és végezetül anyatej, valamint a nap folyamán valamikor kb. 100 ml sütőtöklé). Örül az "ebédnek", de az említett pár kanál fölött egyelőre nem hajlandó többet elfogadni, én meg továbbra sem erőszakoskodom.

Kedvenc dalunk is lett, hála egyik ismert olvasónk blogjának zenei aláfestéséért Britni babát találta meg magának, a Lucky című daltmelynek videóklipje alatt kifejezetten "tombol", az ölemből nézi és közben hevesen magyarázva csapkodja a számítógépasztalt. Továbbra is széles palettájú a muzikális érdeklődése, mert a Kolompos együttes dalai mellett, békében megfér Britney bébi is, de ugyanitt megpihennek a népdalok, nemzeti vezérdalok is. Persze, nem mondom, hogy nem válogatós a Szentem, ha valami nem tetszik, tovább kell léptetni, mert egyre elviselhetetlenebb emelkedettebb hangon tiltakozik.

Éjszakai alvásai jelentősen javuló tendenciát mutatnak, ma éjjel egyszer ébredt, konkrétan enni, aztán hatig aludt. Nappali pihenései is megmaradtak, két hosszabb másfél-2 órás délelőtt és délután és több rövidebb 20 perces séta és autózás közben.

Végezetül adatai számokban: jelenleg 7700 gramm súlyú a maga csupasz valójában, és 74 cm hosszú.

cucka 2008.06.01. 18:36

Leánybúcsú

Tegnap HuncAnyu keresztanyujának (régodalett) lányságát búcsúztattuk vidáman, kicsiny tengerünk egy meghitt kis nyaralójában. A közös bulikon jól összeszokott lányok jelenléte garantálta a sikert.



Drága Borsókirálylányunkról titkon ugyan tudjuk, hogy tökéletes a vőlegénye számára, ám mégsem adtuk oly könnyedén, rátermettségét bizonyítania kellett számtalan személyes (mondhatni néhol egészen intim!) játék keretében.  Persze mondanom sem kell, hogy kisfiam csodaszép keresztanyját (aki nem utolsó sorban élénken rajta tartja ujjbegyét a blogunk mindennap pulzáló erecskéjén, sőt már pár általam ajánlott babablogra rá is kapott!), - fájó szívvel bár-, de odaadjuk jövő hét végén, annak a csodálatos embernek, aki számára rendeltetett.

Számunkra is nagy lépés volt ez, hiszen ez volt az első elszakadásunk Huncossal egymástól. Igen, bizony, a fiúk kettecskén maradtak és nagyon jól vették az élet gördítette akadályokat. Napközben szinte fel sem tűnt Hunornak, hogy nem vagyok, az ebéd utáni sziesztája alatt léptem le ugyanis. Ébredéskor kicsit csodálkozott, hogy nem engem pillant meg először, de a cumisüveg láttán, megbékélt. A srácok nagyokat sétáltak, este együtt fürödtek (ezt majd részletesen kikérdezem, hogyan valósult meg), és Huncos időben ágyba is lett parancsolva. Ekkor kicsit nehezebbre váltott a pálya: Hunc rádöbbent, hogy nem vagyok itthon, hosszas tutujgatás után (majd 11 órakkor), volt hajlandó elaludni, akkor is az általam már viselt és a szagomat átvett ruhadarabok szoros gyűrűjében. Természetesen éjjel felébredt, HuncApu szerint ekkor már egyre morcosabban követelte megjelenésemet, majd K.O.-ra ette magát és hajnalhasadásig aludt. Hogy eközben pár kilóméterrel odább mi történt Idösanyjával? Először is nagyon nehezen oldódott fel, szoros élettársi kapcsolatra (de nevezhetjük ezt egy újabb végtag kinövésének is) fejlesztette telefonnal való viszonyát, majd sms párbajt vívott Élete Értelmével, kisded állapota felől -mintegy mellékesen- érdeklődve. Megnyugodva nagyokat nevetett a szórakoztató feladatokon, mélyeket beszélgetett hosszú ideje nemtalálkozott barátnőkkel és... gigamennyiségű tejet termelt. Bezony ám: annak ellenére, hogy a kemény mag, (melynek Borsókámmal mi is szerves részei voltunk) kitartóan reggelig beszélgetett, és megváltotta a világot, üvegszámnyi tejet termeltem, az éjszaka alatt röpke háromszor kellett magára hagynom a társaságot, hogy megszabadulhassak Pamela Andersonos méretűre duzzadt tárolóedényeimtől. Szóval asszem megvan a tuti tejfakasztó recept: kortyolgass el egy sört, rengeteg jeges, mentalevéllel ízesített leheletnyi alkoholt látott koktélt, egyél egy finom bográcsost, találkozz régnemlátott barátnőkkel, élvezd a napsütést, a friss illatokat, engedd be a madárcsicsergést a lelkedbe, nosztalgiázz, engedd, hogy körülvegyen a barátaid szeretete, engedd el az otthoni görcsöket és garantált a -minden megerőltetés nélkül-, közel litykónyi tejci alig 24 óra alatt...

...de azért annyira jó volt hazajönni és magamhozölelni csöppmanót és látni a felderült kis arcán, hogy némá, anya hazajött!

16 komment

Címkék: hétvége

süti beállítások módosítása